Veliki teroristički napad u Afganistanu: poginulo 30-ak pripadnika snaga sigurnosti

U Afganistanu teško do mira. U kontekstu najave o dodatnom povlačenju američkih vojnika iz te zemlje, kao i održavanja pregovora između predstavnika vlade u Kabulu i talibanskog pokreta u katarskoj prijestolnici Dohi uz aktivno sudjelovanje američkih posrednika, stanje na terenu bi se trebalo stabilizirati što bi omogućilo otvaranje puta prema političkom rješenju tamošnjeg višedesetljetnog sukoba. Međutim, loše vijesti, koje svako toliko dolaze s terena, potvrđuju stavove onih koji na čitav ovaj pregovarački i pomirbeni proces ne gledaju s preveliki optimizmom. Jedna od njih svakako je i ova najnovija:

U Afganistanu se dogodio veliki teroristički napad u vojnoj bazi u regiji Ghazni, gdje je  bombaš-samoubojica raznio automobil napunjen eksplozivom.

Prema navodima novinske agencije Xinhua, koja se poziva na lokalne vlasti, kao rezultat toga terorističkoga napada ubijeno je najmanje 30 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti, a ranjene su još 24 osobe. Afganistansko Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je napad, ali nije izvijestilo o točnom broju ubijenih.

Novi teroristički napad snažnog intenziteta u gradu Ghazni, glavnom gradu istoimene regije jugozapadno od Kabula, pridružio se podužoj listi napada militanata u njihovom sve češćem i snažnijem obračunu s vladinim sigurnosnim snagama.

Do sada nitko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad, ali već je poznato da je istog dana i na isti način napadnut konvoj čelnika regionalnog vijeća Zubal Attadjan Hakbayat . Tom je prilikom troje ljudi ubijeno, a još 12 ih je ozlijeđeno. Čelnik regionalnog vijeća zadobio je samo lakše ozljede.

Posljednjih mjeseci regija Ghazni redovito postaje mjesto sukoba između afganistanskih snaga sigurnosti i talibanskih radikala. Oko 10 od ukupno 19 okruga u toj regiji pod nadzorom je talibana.





 

 

Komentari

komentar





You may also like