Veliki uspjeh u diverzifikaciji plinske opskrbe juga Europe: stiže azerbajdžanski plin!

Nakon četiri i pol godine izgradnje Transjadranski plinovod (TAP) praktički je dovršen. On je dio europskog „Južnog plinskog koridora“ i spaja se na plinovod TANAP (Transanadolijski plinovod), kojim se iz Azerbajdžana, preko Gruzije, već isporučuje plin u Tursku. TAP je upravo sada napunjen plinom sa spoja s TANAP-om na grčko-turskoj granici, a radi se o plinu iz azerbajdžanskog kaspijskog nalazišta Shah Deniz koji će stizati do konačnog odredišta – prihvatnog terminala u južnoj Italiji. Sredinom studenog trebalo bi biti i puštanje u pogon tog novog plinovoda, navodi tvrtka-operater TAP-a.

Plinovod TAP dug je 878 kilometara i moći će godišnje dostavljati 10 milijardi m3 plina namijenjenog Grčkoj, Bugarskoj i najvećim dijelom Italiji.

Također se može reći i kako je TAP neposredna konkurencija drugoj cijevi ruskog plinovoda Turski tok, koja još nije dovršena, i kojom se planira opskrba ruskim plinom Bugarske, Srbije i Mađarske, s kolateralama prema Republici Srpskoj u BiH. Kapacitet te druge cijevi Turskog toka iznosit će nešto više od 15 milijardi m3 plina godišnje. Prva cijev tog plinovoda, namijenjena Turskoj, već je u uporabi od početka ove godine.

Komentari

komentar

You may also like