Veliki uspjeh za Damask: Otvoren granični prijelaz između Sirije i Jordana

Još jedan veliki uspjeh ostvarila je vlada u Damasku. Naime, nakon više od tri godine, 15. listopada ponovo je uspostavljen promet kroz najvažniji cestovni granični prijelaz između Sirije i Jordana – GP „Nasib“. Jordanska državna novinska agencija Petra priopćila je o početku rada tog GP, od ponedjeljka, u 8:00 sati. Također je navedeno, kako će se u prvoj fazi prijelaz teretnog prometa odvijati ograničeno.

Podsjećamo: sirijska vojska još je u ljeto ove godine oslobodila GP „Nasib“ i njemu pripadajuću okolnu zonu, tijekom svojih oslobodilačkih operacija na jugu zemlje – regijama El-Quneitra i Deraa, tijekom kojih su vladine snage izbile na državnu granicu s Izraelom i Jordanom i uspostavile svoj nadzor. Operacije su se izvodile uz pomoć ruske vojske, a ruska vojna policija preuzela je nadzor nad pograničnom zonom uz Izrael, na sirijskom dijelu Golanske visoravni, gdje stvara uvjete za obnovu aktivnosti UN-ovih nadzornih snaga. Ruski vojnici, zajedno sa sirijskim državnim službenicima,  navodno sudjeluju i u zaštiti GP „Nasib“.  Kroz taj se prijelaz do 2015.g., od kada je pao u ruke ekstremista, odvijala većina putničkog i teretnog cestovnog prometa između Sirije i Jordana. Naime, on je smješten na ključnoj autocesti između Ammana i Damaska. Godišnje je preko njega prelazilo tereta u vrijednosti od više milijardi dolara, a peko njega prevozila se roba iz Perzijskog zaljeva i za Tusku i Libanon, i obratno.

Iako je sirijska strana već znatno ranije bila spremna za obnovu prometa preko graničnog prijelaza „Nasib“, zapadna je koalicija dugo vremena odugovlačila s jordanskim izdavanjem dozvole za njegovo ponovno puštanje u rad, pravdajući to sigurnosnim razlozima zbog stanja u Siriji, a u stvari, ne želeći Assadu davati novu mogućnost za reintegraciju zemlje i omogućiti mu nove izvore financiranja kroz tranzitne i carinske tarife, ali i lakši uvoz potrebitih roba za sam Damask. Međutim, službeni Amman na kraju je ipak uspio donijeti ovakvu odluku, za što je imao i niz svojih razloga. Osim trgovinskih i komunikacijskih, ti su se razlozi ogledali i u želji jordanske vlade da se čitav promet ponovo prebaci na taj glavni međudržavni prijelaz i time spriječi ili minimalizira šverc i ilegalno prebacivanje roba i ljudi, između ostalog i ekstremističkih snaga i boraca različitih terorističkih organizacija s obiju strana granice. Drugim riječima, osim gospodarskih šteta Jordan je, također, poput Sirije, blokadom tog graničnog prijelaza trpio i sigurnosne posljedice i ugroze kroz ilegalne prelaske granice. Čini se kako od danas tome dolazi kraj.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like