Veliko istraživanje javnog mišljenja o Kini: od poželjnog partnera do ugroze!

U kontekstu trenutačnog američko-kineskog trgovinskog rata, ali i u svjetlu najnovijih informacija s netom završenog summita NATO saveza u Londonu prema kojima taj vojno-politički savez po prvi puta u svojoj povijesti Kinu razmatra kroz segment sigurnosne ugroze, objavljujemo zanimljivu vijest.

Konkretno, prenosimo interesantne rezultate velikog istraživanja javnog  mišljenja provedenog od strane Pew Research Centre-a, a koje je objavio honkonški medij South China Morning Post. Njegovi se zaključci najkraće mogu svesti na slijedeće: rastuća snaga kineskoga gospodarstva u glavnini se smatra pozitivnom pojavom, ali jačanje kineskog utjecaja tu zemlju ne čini popularnom.

Istraživanje je provedeno nad gotovo 39 tisuća ljudi iz 34 zemlje svijeta, a razultati su pokazali kako 58% stanovnika 16 država veliku ekonomsku moć Kine smatraju uzajamno korisnim čimbenikom. Njih 52% kineske investicije smatra pozitivnim. U prosjeku, u 17 država gospodarski utjecaj Kine također se smatra korisnim ili više korisnim od utjecaja SAD-a.

Izvor: South China Morning Post

Istovremeno, pozitivne ocjene za Kinu smanjile su se u zemljama njezine regije – Australiji, Filipinima, Indiji, Indoneziji, Japanu i Južnoj Koreji – u razdoblju od 2002. do 2019.g., a što je posljedica opreznih pogleda na kineski ekonomski utjecaj i njezinu rastuću vojnu moć. Te su zemlje skeptične glede kineskih investicija, a više od polovice ispitanika u svakoj od tih zemalja kineske investicije smatra negativnom pojavom jer Pekingu omogućuju preveliki utjecaj. Prosječno, 79% stanovnika tih 6 zemalja na kinesku vojnu snagu gleda negativno, a u Južnoj Koreji i Japanu takav stav ima 9 od 10 ispitanika. Pritom je svih šest zemalja Sjedinjene Države nazvalo sigurnijim saveznikom.





Od 2005. g. u Kanadi i SAD-u naglo je porastao negativan stav prema Kini. U Kanadi za 22, a u SAD-u za 13%.

Općenito gledano – pogledi i stavovi svih ispitanika prema Kini su raznoliki tj. vrlo  podjeljeni. Oko 40% njih preferira pozitivne, a 41% negativne stavove.

Komentari

komentar





You may also like