Veliko kubansko skladište nafte gori već duže od 24 sata nakon udara groma

Požar izazvan udarom groma u skladištu nafte nekontrolirano bjesni u kubanskom gradu Matanzasu, gdje je u četiri eksplozije i požaru ozlijeđena 121 osoba, a 17 vatrogasaca je nestalo. Kubanske vlasti priopćile su da je neidentificirano tijelo pronađeno kasno u subotu. Vatrogasci i drugi stručnjaci još uvijek pokušavaju ugasiti požar u kompleksu skladišta nafte u Matanzasu, gdje je požar izbio tijekom grmljavinske oluje u petak navečer, priopćilo je Ministarstvo energetike i rudarstva, prenosi AP.

Vlasti su priopćile da je oko 800 ljudi evakuirano iz četvrti Dubrocq koja je bila najbliža požaru. Kubanska vlada rekla je da je zatražila pomoć međunarodnih stručnjaka iz “prijateljskih zemalja” s iskustvom u naftnom sektoru. Zamjenik ministra vanjskih poslova Carlos Fernandez de Cossio rekao je da je američka vlada ponudila tehničku pomoć u gašenju požara. Na svom je Twitteru napisao da je “prijedlog u rukama stručnjaka za odgovarajuću koordinaciju”. Nekoliko minuta kasnije, predsjednik Miguel Diaz-Canel zahvalio je Meksiku, Venezueli, Rusiji, Nikaragvi, Argentini i Čileu na njihovoj ponudi pomoći. Let podrške iz Meksika stigao je u subotu navečer. Službena kubanska novinska agencija rekla je da je munja pogodila jedan spremnik, izazvavši požar, a požar se kasnije proširio na drugi spremnik. Vojni helikopteri bacali su vodu na vatru dok je gusti stup crnog dima sukljao iz objekta i širio se prema zapadu više od 100 kilometara prema Havani. Roberto de la Torre, voditelj vatrogasnih operacija u Matanzasu, rekao je da su vatrogasci prskali vodom netaknute spremnike pokušavajući ih ohladiti u nadi da će spriječiti širenje vatre. Kubansko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da je 121 osoba ozlijeđena, od kojih je pet u kritičnom stanju. Predsjedništvo je priopćilo da je nestalo 17 “vatrogasaca koji su bili blizu vatre pokušavajući spriječiti širenje”.

Nesreća se događa dok se Kuba bori s nestašicom goriva. Još nema informacija o tome koliko je nafte izgorjelo ili koliko je nafte uopoće ugroženo. Kompleks ima osam golemih spremnika u kojima se nalazi nafta koja se koristi za pogon električnih postrojenja. “Bio sam u dvorani kada sam osjetio prvu eksploziju. Stup dima i ogromna vatra dizali su se nebom”, rekao je stanovnik Adiel Gonzalez za Associated Press i dodao: “Gradom se širi jak miris sumpora”. Na ulicama Matanzasa, grada s oko 140 000 stanovnika, viđeno je mnogo vozila hitne pomoći, policije i vatrogasaca. Lokalni meteorolog Elier Pila pokazao je satelitske snimke područja s gustim oblakom crnog dima koji se kreće od mjesta požara i seže istočno do Havane. “Taj oblak je dugo skoro 150 kilometara”, tvrdi.

Komentari

komentar

You may also like