„Veliko pospremanje“: Lukoil preuzima Shell-ovu golemu rusku mrežu benzinskih postaja

Proturuske sankcije koje je Zapad uveo nakon pokretanja ruske vojne intervencije u Ukrajini 24. veljače, i dalje ubiru svoj danak – kako po pitanju ruskog gospodarstva, tako, sada je to svima već posve jasno – ništa manje i po potanju interesa ekonomije zapadnih zemalja i njihovog krupnog biznisa koji nevoljko mora napuštati unosno rusko tržište – ne zato što ga tjera Moskva, već zbog spomenutih zapadnih sankcija koje im brane daljnje poslovanje s ruskim tvrtkama. Zbog svega toga u Rusiji je na djelu „veliko pospremanje“ – strane tvrtke koje se budu htjele (morale) povući izgubit će rusko tržište, a njihove će poslovne „teritorije“ zamijeniti ruske kompanije. Kako će to jednog dana izgledati nakon (i ako se) što se sve ovo što se proteklih mjeseci događa na relaciji Zapad-Rusija smiri i vrati u normalno stanje, ne možemo sada nagađati. Ali odlazeće tvrtke, kako sada izgleda, Rusiju napuštaju na jako dugo vrijeme – ako ne i zauvijek. O tome svjedoči i slijedeća vijest:

Ruski Lukoil od anglo-nizozemske energetske tvrtke Shell kupuje mrežu benzinskih postaja u Rusiji. Ovaj događaj nije iznenadio sudionike na tržištu. Prethodno je Shell pregovarao o prodaji svoje mreže benzinskih postaja.

Tvrtka je to potvrdila, precizirajući kako je riječ o prodaji Shell Oil LLC, koja posjeduje mrežu benzinskih postaja, kao i pogon za proizvodnju maziva u Toržoku.

Lukoil najavljuje potpisivanje ugovora s podružnicama Shell-a o kupnji 100% udjela u Shell Oil LLC, koja se bavi maloprodajom naftnih derivata i proizvodnjom maziva u Rusiji. Riječ je o 411 benzinskih postaja, uglavnom u središnjim i sjeverozapadnim federalnim okruzima, i pogonu za proizvodnju maziva u Toržoku u regiji Tver. Shell Oil je u vlasništvu Shell Overseas Investments BV i BV Dordtsche Petroleum Maatschappij.

Prema riječima Shell-ovog direktora rafinerije Huiberta Vigevena, u sklopu sporazuma, više od 350 zaposlenika Shell Nefta zadržat će svoj radni odnos s novim vlasnikom.

Maloprodajna mreža Shell Oil LLC ima 240 vlastitih benzinskih postaja, 171 benzinskih postaja koje posluju na temelju ugovora s dilerima, kao i 19 benzinskih postaja koje rade prema licencnim ugovorima o korištenju žiga (te benzinske postaje nisu uključene u opseg transakcije s Lukoil-om), navodi Shell.





Transakcija će biti završena nakon dobivanja odobrenja ruske Federalne antimonopolske službe (FAS), preciziraju iz tvrtke.

 “Stjecanje Shell-ovog visokokvalitetnog poslovanja u Rusiji u potpunosti je u skladu sa LUKOIL-ovom strategijom za razvoj prioritetnih distribucijskih kanala, uključujući maloprodajnu mrežu, kao i za razvoj poslovanja s mazivima”, potvrđeno je danas iz Lukoila od strane njihovog visokopozicioniranog djelatnika Maksima Donde.

Komentari

komentar





You may also like