Venecuela će maknuti 6 nula s valute kao odgovor na hiperinflaciju

Venecuelanska centralna banka objavila je kako će od 1.10. promijeniti vrijednost valute, kao i da će “printati” novi, papirnati izgled valute, ali i uvesti nove kovanice. Venezuelanski bolivar izgubit će čak šest nula. To znači da će vrijednost venecuelanskog bolivara biti promijenjena u odnosu milijun prema jedan.

Iako će banka stvarati fizički novac, uvodi se i tzv. “digitalni bolivar”, a vrh države već potiče ljude da ga, kad bude uveden, koriste više nego papirnati oblik.

Razlog odluke centralne banke je hiperinflacija koja guši ekonomiju državu, ali istodobno i proizlazi iz ekonomske nestabilnosti. Mnoge tvrtke ne mogu ni voditi evidenciju poslovanja jer barataju s bilijunima i trilijunima bolivara, a nisu bogate tvrtke.

Još 2018. je BBC pisao kako su potrebna 14 milijuna bolivara za kupovinu kokoške. Danas je stanje mnogo gore. Inflacija je narasla skoro 3000% u 2020. i 9500% u 2019. Venecuelci (barem oni koji su ostali u državi) su izgubili povjerenje u valutu i koriste dolar. Bolivar trebaju koristiti u npr. javnom prijevozu ili benzinskim crpkama koje surađuju s državom.

Bolivar je već 3 puta “gubio nule” u zadnjih 13 godina, a u tim promjenama je “izgubio” sve skupa 8 nula. Venecuela doživljava već 4 godine duboku hiperinflaciju i 8 godina recesije. S druge strane, riječ je o zemlji s najviše dokazanih zaliha nafte sa skoro 20% svih svjetskih zaliha. SAD-a od 2019. ne priznaje Nicolasa Madura kao legitimnog predsjednika, a od tada su uveli sankcije na uvoz mnogih i ključnih proizvoda Venecuele. Sankcijama se pridružila EU i mnoge države Južne Amerike. Stanje u Venecueli ni prije sankcija nije bilo dobro. UN i druge organizacije procjenjuju da je Venecuelu napustilo 5 ili 6 milijuna ljudi, što je oko petina stanovništva.

Luis Vicente Leon, ekonomski analitičar koji živi u Caracasu, tvrdi za Bloomberg da nova promjena valute neće napraviti puno dok se država ne obračuna sa “korijenskim problemima”. Tvrdi da je ovo samo uklanjanje “simptoma”. Problemi su politička i ekonomska nestabilnost, sankcije, prevelika rastrošnost države u odnosu na proizvodnju i nepovjerenje prema domaćoj valuti. Dok se ti uvjete ne promjene, Venecuela će opet uklanjati nule s valute za nekoliko mjeseci.





Komentari

komentar

You may also like