Venecuela: Oružana borba specijalne policije i bandi za glavni grad

Venecuelu, državu s najviše dokazanih naftnih rezervi na svijetu, potresa duboka ekonomska, politička i kulturna kriza još od 2010. Hiperinflacija, kriminal i glad su svakodnevne opasnosti za većinu Venecuelaca. Stoga ne čudi da je državu s populacijom od 29 milijuna napustilo više od 6 milijuna ljudi što je najveća suvremena migracija u Južnoj Americi.

Kvartovi Caracasa sve više nalikuju na ratnu zonu. Borbe traju od srijede, a jučer su specijalne snage policije (FAES), do grla naoružane, krenule u ofenzivu kako bi pod kontrolu vratile neke kvartove glavnog i najvećeg grada, izvještava DW. Najkrvaviji okršaji su u istočnom Caracasu, posebno u faveli “Cota 905”. Umrlo je više desetaka ljudi, a u okršaju je sudjelovalo oko 800 specijalaca.

Predsjednik Nicolas Maduro tvrdi da su bande “financirane iz vana” kako bi se “destabilizirala zemlja”. Bande koriste dronove, strojnice, granate i jurišne puške.

Ministarstvo unutarnjih poslova Venecuele je raspisalo nagradu od pola milijuna dolara za informacije o lokaciji vođa bandi. Najpoznatiji i još uvijek nelocirani je Carlos Luis Revete, zvan El Coqui (vrsta žabe).

Inače, Venecuela je jedna od najnesigurnijih zemalja na svijetu s preko 12 000 nasilnih smrti u 2020.

Komentari

komentar





You may also like