Venecuelanski ministar: grupa ruskih vojnih instruktora može biti povećana

Foto: The London Post

U nedjelju, 5. svibnja, u Moskvi je održan sastanak ruskog ministra vanjskih poslova i njegovog venecuelanskog kolege Jorge Arreasa, na kojem je Lavrov potvrdio rusku solidarnost s vladom u Caracasu, neovisno o  snažnoj američkoj kampanji za svrgavanje predsjednika Nicolasa Madura. Rusija je, suprotno SAD-u, „spremna pridonijeti konstruktivnom načinu rješavanja venecuelanskih unutarnjih problema i priključiti se mogućim naporima međunarodnih i regionalnih posrednika, poput „mehanizma iz Montevidea“ (sastanak u glavnom urugvajskom gradu, održan prije cca 2 mjeseca između predstavnika EU i zemalja Latinske Amerike koje se protive nasilnoj smjeni vlade u Caracasu, s ciljem poticanja pregovora suprostavljenih strana u Venezueli i mirnog riješenja krize, op. GN.), izjavio je ruski šef diplomacje. Lavrov se također zalaže za nastavak dostave humanitarne pomoći toj zemlji, a podsjetio je i na dolazak dvaju ruskih transportnih zrakoplova s vojnim stručnjacima, koji se „bave servisiranjem tehnike“.

A u ponedjeljak, 6. svibnja, iz Moskve se oglasio i spomenuti venecuelanski šef diplomacije, kazavši, kako grupa vojnih stručnjaka iz Rusije, koja se nalazi u njegovoj zemlji temeljem sporazuma dviju zemalja o vojnoj suradnji iz 2001. godine, može biti povećana. Izjavio je, također, kako je Venezuela „spremna za bilo kakav scenarij“ ali da je primarno usmjerena na diplomaciju. „Ali ako se SAD  odluče za vojni put, mi imamo vojsku, narodnu policiju, narod, i mi smo spremni ne samo za otpor i vođenje borbe, već smo spremni pobijediti i uništiti bilo koju vojsku ma kako ona snažna bila“, naglasio je Arreas. „Ludošću“ je okarakteriziro američki pokušaj vojne intervencije u bilo koju latinskoameričku zemlju, ali i dodao, kako se nada da će prijetnja vojnom intervencijom SAD-a ostati na razini retorike.

Arreas se nada i kako će Rusija s Caracasom nastaviti dosadašnju razmjenu različitih  informacija, uključno i onih obavještajnih.

Zanimljiv je i tajming dolaska venecuelanskog ministra vanjskih poslova u Moskvu, upravo pred očekivani sastanak američkih i ruskih šefova diplomacije Mikea Pompea i Sergeya Lavrova u Finskoj, gdje će jedna od glavnih tema biti i stanje u toj latinskoameričkoj zemlji.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like