Venezuela: kost novog razdora u EU ali i Italije tj. njezine koalicijske vlade

Italija ne priznaje „privremenog predsjednika“ Venezuele Juana Guaida i protivi se miješanju u unutarnja pitanja drugih država, izjavio je sinoć zamjenik ministra vanjskih poslova Italije Manlio Di Stefano.

„Italija ne priznaje Guaida jer smo mi apsolutno protiv toga da država ili grupa trećih država mogu određivati unutarnju politiku druge zemlje. To se naziva načelo nemiješanja i prihvaćeno je od UN-a“, kazao je sinoć Di Stefano na televiziji TV2000.

Prema riječima zamjenika ministra, glavni cilj je spriječiti rat u Venezueli. „Ta je greška učinjena u Libiji i to danas priznaju svi. Mi moramo izbjeći da se to isto dogodi u Venezueli“, kazao je Di Stefano, član političkog pokreta „Pet zvijezda“.

Prethodno je kritizirao stav Europske unije prema Venezueli i zauzeo se da Rim preuzme posredničku ulogu između predsjednika Venezuele Nicolasa Madura i tamošnje oporbe.

Istodobno kada i Di Stefano, predstavnik stranke Liga, koja s „Pet zvijezda“ čini koalicijsku vladu i drugi zamjenik ministra vanjskih poslova Guglielmo Picchi, izrazio je sasvim suprotan stav o Venezueli. On je na svom tvitu napisao kako njegova stranka smatra da je „predsjednikovanje Madura završeno“ i da se u zemlji moraju održati izbori uz nazočnost nezavisnih promatrača.

S druge strane talijanski šef diplomacije Enzo Moavero Milanesi u srijedu je izjavio kako Rim u potpunosti dijeli stav Europske unije po pitanju venezuelanske krize i pozvao je na provedbu slobodnih predsjedničkih izbora u toj zemlji.





Podsjećamo: jučer je Europski parlament odobrio rezoluciju kojom je priznao Juana Guaida „legitimnim prijevremenim predsjednikom“ i pozvao Europsku uniju i njezine članice da učine to isto. Pri tom je ta odluka faktički podijelila to europsko zakonodavno tijelo ali i „gurnula“ europsku politiku prema onoj koju provodi američki predsjednik Donald Trump. Jučer je šefica europske diplomacije Federicca Mogherini izjavila kako će EU slijedeći tjedan osnovati kontaktnu grupu za pripremu predsjedničkih izbora u Venezueli.

Postoji prilično velika šansa da svojim najnovijim vanjskopolitičkim potezima Donald Trump riješi dva velika američka problema: sruši venezuelansku vladu Nicolasa Madura i skrši unutareuropski otpor američkoj vanjskoj politici, ili barem dovede do visokog stupnja razjedinjenosti unutar EU, a time i daljnjeg slabljenja njezinih institucija i nastojanja za vođenjem samostalne vanjske politike.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like