Venezuela: Maduro imenuje generale na ključne vladine položaje

Samo dan nakon što je venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro imenovao general-bojnika Nacionalne garde ministrom nafte i šefom državnog naftnog monopoliste PDVSA, analitičari i oporbene vođe tu su odluku nazvali političkim činom, koji će pogoršati stanje u zemlji, piše The New York Times.

Nicolas Maduro je u nedjelju imenovao general-bojnika Nacionalne garde Manuela Quveda ministrom nafte i predsjednikom državne naftne tvrtke Petroleos de Venezuela SA (PDVSA).

Kako se vlada u Caracasu bori sa smanjenjem proizvodnje i razarajućim dugom u uvjetima neumoljive gospodarske krize, predsjednik Maduro je učinio ovaj potez u okviru kampanje borbe protiv korupcije u najvećoj naftnoj tvrtci u državi. Njegovi oponenti smatraju kako je ta odluka učinjena s namjerom provođenja čistki u vrhu tvrtke i konsolidiranja nadzora nad životno važnim naftnim sektorom Venezuele.

Madurova vlast već je uhitila 50-ak osoba povezanih sa PDVSA tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, u sklopu provođenja protukorupcijske kampanje u državnom naftnom sektoru.

„Došlo je vrijeme nove naftne revolucije“, izjavio je predsjednik Maduro tijekom obraćanja javnosti na državnoj televiziji.

Njegovi pak protivnici smatraju, kako je imenovanje generala Queveda, bivšeg ministra stambene izgradnje, koji nema nikakvog iskustva u naftnoj industriji, dio strategije masovno nepopularnog predsjednika, usmjerene na sprječavanje nezadovoljstva unutar vojnih struktura zemlje.





General Quevedo na taj se način pridružio pojedinim sadašnjim i umirovljenim vojnim službenicima koje je Maduro imenovao na važne položaje u svojoj vladi, uključno i jednog generala koji je postao ministar prometa.

Stariji znanstveni suradnik Washingtonskog ureda u Latinskoj Americi (The Washington Office on Latin America (WOLA), David Smilde, smatra kako se Maduro okružuje vojnicima zbog zaštite, jer je u zadnjih pet godina njegove vlasti vojska dobivala sve više i više beneficija. „On jednostavno kupuje vojnike“, izjavio je Smilde.

Podsjećamo: prošlog tjedna u središtu tvrtke PDVSA u Caracasu zadržano je šest čelnih osoba Citgo Petroleum Corp – tvrtke kćeri PDVSA, zbog sumnje u korupciju. Ta tvrtka upravlja rafinerijama nafte u Sjedinjenim Američkim Državama. Glavni državni tužitelj Terek Saab objavio je kampanju za borbu protiv organizairanog kriminala u naftnom sektoru Venezuele. Od kolovoza je uhićeno 50-ak osoba povezanih s PDVSA.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like