Venezuela može ostati bez svoga zlata

Venezuela nastoji vratiti svoje zlato iz trezora „Engleske banke“ („Bank of England“), a radi se o cca 14 tona tog plemenitog metala. Međutim, učiniti to neće biti jednostavno.

Tijekom posljednja dva mjeseca Venezuela ne može dobiti policu osiguranja koja je nužna za isporuku tako velike količine zlata (info: Reuters).

Osim toga, Sjedinjene Države pripremaju sankcije protiv Caracasa, kojima bi se blokirale bilo kakve venezuelanske operacije vezane uz njezine zlatne pričuve. O tome je prošlog tjedna govorio i američki predsjednik Donald Trump.

Zbog takvog stanja, pred predsjednikom Venezuele Nicolasom Madurom stoje dva problema: prvo,  moguće je da je već prekasno i da SAD njemu neće dozvoliti povratak zlata u Venezuelu, pri čemu će Britanci, bez bilo kakve sumnje, biti kooperativni i sa Trumpom solidarni; i drugo, samoga zlata ostalo je vrlo malo. Prema podacima MMF-a, zlatne pričuve Venezuele procjenjuju se na nešto više od 5 milijuna unci, iako je, još ne tako davno, taj broj iznosio 12 milijuna. Radi se o tome, da je zbog sankcija venezuelanska vlada primorana uvoz plaćati svojim zlatom, zbog čega se njegove pričuve naglo smanjuju.

Zerohedge





Podsjećamo: posljednjih godina Venezuela proživljava duboku gospodarsku i socijalnu krizu, hiperinflaciju, kao i devalvaciju nacionalne valute i deficit najosnovnijih proizvoda i lijekova. Osim toga pojačava se i iseljavanje stanovništva, a prema procjenama UN-a, izvan granica države trenutačno se nalazi više od 2,6 milijuna stanovnika. Svakoga dana zemlju napusti oko 5 tisuća ljudi. Istodobno, vlada u Caracasu opovrgava postojanje humanitarne krize u državi. Podsjećamo, također, kako je venezuelanska vlada uvela nacionalnu kriptovalutu „El Petro“ za transakcije s inozemstvom, želeći na taj način izbjeći plaćanje u američkim dolarima. Vlada je prije dva tjedna već sklopila međunarodne ugovore koristeći „El Petro“, vrijedne 500 milijuna dolara. Taj je podatak krajem listopada iznio potpredsjednik Venezuele za pitanja ekonomije i financija Tareck El-Aissami za televiziju VTV, dodavši, kako od 29. listopada sve pravne i fizičke osobe mogu koristiti „petro“ (sve info su na sajtu www.petro.gov.ve).

Puštanje u opticaj nacionalne kriptovalute najavio je 1. listopada predsjednik Nicolas Maduro, a pretprodaja „petra“ počela je 20. veljače ove godine.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like