Venezuela planira udvostručiti izvoz nafte u Indiju

U uvjetima američkih sankcija Venezuela prebacuje pozornost na kupce koji plaćaju gotovinom, poglavito Indiju, koja je drugi po veličini kupac venezuelanske nafte nakon SAD-a.

Prije sankcija PDVSA je u SAD izvozila više od 500 tisuća barela nafte dnevno, a u Indiju više od 300 tisuća. Treći kupac po veličini uvoza bila je Kina.

Podsjećamo: Sjedinjene Države su na svoj crni spisak stavile venezuelansku državnu naftnu tvrtku PDVSA, što znači, da su blokirale sve njezine aktive na američkom teritoriju, a također su zabranile i bilo kakve transakcije s tom tvrtkom sa strane američkih pravnih osoba.

Prema informacijama Refinitiv Eikon-a, izvoz iz Venezuele se od trenutka stupanja na snagu američkih sankcija 28. siječnja, smanjio na 1,15 milijuna barela dnevno, u suporedbi s predsankcijskim razdobljem kada je iznosio oko 1,4 milijuna barela.

Venezuelanski ministar za naftu Manuel Quevedo otputovao je u Indiju, kako bi uvjerio tamošnje prerađivače nafte, između ostalog i Reliance Industries Ltd i  Nayara Energy Ltd, u mogućnost udvostručenja izvoza venezuelanske nafte.
„Mi prodajemo više od 300 tisuća barela nafte dnevno indijskim kupcima. Želimo udvostručiti tu količinu“, kazao je Quevedo, dodavši, kako je Venezuela otvorena za sporazume s Indijom, u okviru kojih se nafta može koristiti i kao sredstvo plaćanja.

Odgovor indijskih rafinerija i vlade u New Delhiju za sada nije poznat. Ali ova opcija itekako može biti u igri zbog velikih pritisaka koje na Indiju vrši američka administracija zbog kupnje iranske nafte u uvijetima kada je Washington uveo jednostrane sankcije protiv njegovog energetskog sektora i svih onih koji s Iranom unutar tog sektora surađuju. Međutim, New Delhi i Teheran su se u međuvremenu, kako bi zaobišli američke sankcije, dogovorili o izvozu iranske nafte koja će biti plaćena u indijskoj nacionalnoj valuti – rupijima.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like