Venezuela počela trgovati naftom u juanima, umjesto u dolarima!

Venezuela počela trgovati naftom u juanima, umjesto u dolarima!

Ono o čemu smo nedavno pisali danas se i obistinilo. Venezuela je počela prodavati naftu u kineskim juanima, umjesto u dolarima, izjavio je predsjednik te zemlje Nicolas Maduro na televiziji Telesur.

„Mi već prodajemo naftu i sve neše proizvode, koristeći valutnu košaricu, i prodajemo ih za kineske juane“, izjavio je Maduro. Na taj korak, kazao je dalje, Venezuela se odlučila zbog uvođenja novih američkih sankcija za koje je zaslužna domaća oprba na čelu s Juliom Borgesom. „Oni su nanijeli ogromnu štetu… I mi smo prisiljeni zaštititi se“, kazao je venezuelanski čelnik.

Podsjećamo: Maduro je proteklih dana javno najavljivao uvođenje alternative američkom dolaru kao dominantnoj svjetskoj valuti, kazavši, kako se Venezuela namjerava „osloboditi od pritiska dolara, valute koja davi zemlju“. Američki predsjednik Donald Trump je u kolovozu uveo nove sankcije protiv te države. Njima se uglavnom zabranjuje trgovanje američkim tvrtkama s venezuelanskim dužničkim obveznicama i vrijednosnim papirima koje u prodaju pušta državna naftna tvrtka PDVSA. Zabranjuju se i poslovi američkih tvrtki koji bi omogućili dividende u korist vlade u Caracasu. Venezuela nikako nije jedina zemlja koja se odlučuje na de-dolarizaciju kada je u pitanju trgovina naftom. U međusobnoj trgovini sve češće vlastite valute koriste i Kina, Rusija, Turska, Iran. Osim toga, u Kini se uskoro očekuje pokretanje vlastite naftne burze u Šangaju, koja će biti otvorena i za inozemne igrače i strane naftne kompanije i gdje će se trgovati u juanima, uz mogućnost konverzije u zlato. Zato nam nedvojbeno slijede burna vremena s dinamičnim promjenama i isto takvim posljedicama globalnog karaktera (vidi poveznicu ispod teksta)..

Zoran Meter: Dramatične promjene – „DE-DOLARIZACIJA“ I NOVA KINESKA NAFTNA BURZA, UVOD U NOVI USTROJ SVIJETA!

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like