Venezuela poslala ministra u Moskvu kako bi izrazio podršku

Ministar vanjskih poslova Venezuele Carlos Faria stigao je u službeni posjet Rusiji. Ipak, njegov posjet dolazi za vrijeme sve boljeg odnosa izmežu venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura i SAD-a, pišu ruske novine Nezavisimaya Gazeta.

Međutim, ministar Faria je potvrdio da njegova zemlja nije zaboravila Rusiju i izrazio je podršku Moskvi u sukobu Ukrajinom. Faria dolazi u posjet Moskvi u vrijeme vanjskopolitičkih promjena kada odnosi između Venezuele i SAD-a ulaze u novu fazu. Rast cijena plina i nafte prisilio je američkog predsjednika Joea Bidena na ustupke Caracasu, pa je dvjema europskim kompanijama dopušten transport nafte iz Venezuele u Europu. Inače, Venezuela je država s najviše potvrđenih nalazišta nafte.

Washington je na početku rata između Ukrajine i Rusije poslao, prilično suptilno, izaslanstvo u Venezuelu što je rijedak događaj. Razlog je bio pokušaj uspostave energetske suradnje. Ipak, indikativno je da dosad nisu postignuti nikakvi rezultati u pregovorima o sudbini osmorice Amerikanaca zatočenih u Venezueli zbog navodnih neprijateljskih aktivnosti protiv Madura.

Glavni istraživač u Centru za latinoameričke studije pri Ruskoj akademije znanosti Andrej Sčelčkov ističe da čak i uz ublažavanje američkih sankcija, izvoz nafte iz Venezuele nije tako velik. Sama Venezuela ne može srušiti cijene nafte, što bi bilo protiv interesa Rusije, tvrdi analitičar. “Također je moguće da su infrastrukturni objekti Venezuele toliko istrošeni da zemlja jednostavno nije u stanju značajno povećati izvoz”, pretpostavio je Ščelčkov. Prema riječima stručnjaka, Moskva i Caracas “pokušat će jasno dati do znanja da imaju dobre odnose”. “Ne radi se samo o njihovom imidžu. Rusija mora dokazati da održava svoju prisutnost u Latinskoj Americi”, istaknuo je Ščelčkov. Što se tiče venezuelanskog predsjednika, za njega je bitno da Washingtonu da do znanja kako još uvijek ima i alternativnih opcija, tvrdi ruski analitičar.

Komentari

komentar





You may also like