Venezuela jača vojnu suradnju s Rusijom

Venezuela će proširiti suradnju s Rusijom u vojnoj sferi kako bi obranila mir i svoj suverenitet, izjavio je jučer venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro. “Preispitali smo planove vojne suradnje i podržali snažnu vojnu suradnju između Rusije i Venezuele u obrani mira, suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, rekao je za Venezolana de Television.

“Ministar obrane Vladimir Padrino ima jasne upute o ovom pitanju. Proširit ćemo program [suradnje] s takvom vojnom silom kao što je Rusija. Venezuela u potpunosti podržava Rusiju suočenu s prijetnjama NATO-a i zapadnog svijeta”, naglasio je Maduro. Potpredsjednik ruske vlade Yuri Borisov započeo je u srijedu svoj posjet Venezueli. Borisov je supredsjedatelj međuvladinog povjerenstva za trgovinsko-gospodarsku i tehničku suradnju s Venezuelom. U ruskoj delegaciji su dužnosnici ministarstva financija, ministarstva energetike, ministarstava gospodarskog razvoja, industrije i trgovine i poljoprivrede.

Za vrijeme predsjednika Huga Chaveza, Venezuela je njegovala prijateljske odnose s Rusijom. Velik dio toga bio je kroz prodaju vojne opreme: od 2005. do 2013. Venezuela je od Rusije kupila oružje u vrijednosti višoj od 4 milijarde dolara. Odnosi između Moskve i Caracasa su nastavljeni i za vrijeme mandata Nicolasa Madura koji je mandat preuzeo 2013. U prosincu 2018. Rusija je poslala dva bombardera Tupoljev Tu-160 u Venezuelu. Ovi avioni su sposobni nositi nuklearno oružje. Ruska i venezuelanska vojska kasnije su izvele zajedničke vojne vježbe.

Komentari

komentar

You may also like