Venezuela urede svojih velikih tvrtki seli u Moskvu: stvara se energetski savez dviju država?

Nakon što je 1. ožujka venezuelanska potpredsjednica Delcy Rodriguez u Rusiji izjavila kako će se europski ured  državne naftne tvrtke PDVSA iz Lisabona preseliti u Moskvu zbog velike suradnje s „Rosneft“-om i „Gazprom“-om, čini se kako Caracas u istom smijeru ide i dalje.

Naime, ozbiljno se razmatra preseljenje ureda u Rusiju najvećih venezuelanskih državnih kompanija. Jučer je, tako, Delcy Rodriguez izjavila kako bi to trebala biti velika metalurška tvrtka – Corporation Venezolana de Guayana – koja objedinjuje  14 proizvođača zlata, aluminija, čelika, željezne rudače, boksita, dijamanata i niza čeličana. Ured bi se prebacio u Moskvu (info: intervju Delcy Rodriguez  za televiziju „Russia-24“).

Podsjećamo: prije nekoliko dana venezuelanska potpredsjednica boravila je u službenom posjetu Moskvi. Osim formalne potpore ruskog državnog vrha čelniku te zemlje Nicolasu Maduru i protivljenju bilo čijoj vojnoj intervenciji protiv Venezuele i neuvažavanja njezinog suvereniteta, konkretni razgovori odnosili su se na organizaciju sastanka međuvladine komisije dviju zemalja početkom idućeg mjeseca u Moskvi. Prebacivanje europskog ureda PDVSA u Moskvu mnogi analitičari već ocjenjuju kao rusko-venezualanski naftni savez, a ruski državni vrh i šefovi glavnih energetskih tvrtki koje posluju u Venezueli ovih dana izjavljuju kako nema nikakvih problema oko njihovog trenutačnog rada u toj karipskoj zemlji i da će se on nastaviti i dalje u planiranim okvirima. Podsjećamo kako je nedavno savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika John Bolton pozvao Rusiju da prizna Juana Guaida za novog privremenog predsjednika Venezuele i tako zaštiti poslove svojih naftnih tvrtki u toj zemlji. Drugim riječima, Bolton je Rusiji poručio kako može ostati bez ičega ako nastavi podupirati Nicolasa Madura, iako je i on svjesan da su ruske tvrtke tamo došle temeljem pravnovažećih ugovora, a ne temeljem snage oružja ili političke ucjene. Moskva je osudila Boltonov prijedlog i, naravno, nije promijenila svoj stav oko toga tko je u Venezueli zakonito izabrani predsjednik.

SAD su 28. siječnja protiv Venezuele pokrenule nove sankcije, koje se prije svega odnose na energetsku tvrtku PDVSA, kojoj je Washington blokirao aktive u iznosu od 7 milijardi dolara, a pod blokadu su pale i njezine tri velike rafinerije na teritoriju SAD-a. Nakon što se poslije tih sankcija izvoz venezuelanske nafte u SAD, koji je bio njezin najveći uvoznik, drastično smanjio, uvoz nafte iz te latinskoameričke zemlje dodatno je povećala Indija, čime je izbila na prvo mjesto u svijetu po pitanju uvoza „crnog zlata“ iz te zemlje.

Indija po prvi put postala najveći uvoznik venezuelanske nafte
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like