Venezuela: Vladajući socijalisti osvojili 20 guvernerskih mjesta, opozicija samo 3

Državno izborno povjerenstvo Venezuele (CNE) objavilo je da je vladajuća Socijalistička stranka na nedjeljnim izborima osvojila 20 guvernerskih mjesta, dok su opozicijski političari dobili tri, rečeno je u prvoj objavi danas nakon lokalnih i regionalnih izbora, prenosi Reuters.

Kratko nakon što su objavljeni prvi rezultati, ljevičarski predsjednik Nicolas Maduro proslavio je vladin trijumf. “Pobjeda je impresivna”, rekao je Maduro, okružen pristašama, dodavši da “dobre pobjede moraju biti proslavljene.”

Rezultati su prepreka opozicijskim čelnicima koji su se vratili u utrku nakon što su bojkotirali predsjedničke izbore 2018. godine i parlamentarne izbore 2020., rekavši da su pošteni izbori nemogući zbog namještanja i zastrašivanja nasilnih bandi odanih Maduru. Ove godine, opozicijski političari odlučili su se natjecati na izborima jer su bili frustrirani neuspjehom američkih sankcija koje su trebale svrgnuti Madura, ali i ohrabreni prisustvom izbornih promatrača iz Europske unije.

Samo 41.8 posto registriranih birača izišlo je na glasovanje u nedjelju, što je ekvivalent od oko 8.1 milijuna ljudi, reklo je najviše izborno povjerenstvo u zemlji. “Mali i izolirani problemi” su zabilježeni tijekom glasovanja, rekao je CNE ranije tijekom dana.

Na regionalnim izborima 2017. godine, vladajuća stranka osvojila je 19 guvernatura, dok su opozicijski političari uzeli četiri.

Zasad jedini objavljeni rezultat koji se tiče izbora gradonačelnika, a koji je objavio CNE, došao je iz glavnog grada Caracasa gdje je vladajuća stranka također proglašena pobjednikom.





Građani su birali 3000 državnih guvernera, gradonačelnika i gradskih vijećnika diljem zemlje, a 21 milijun građana imalo je pravo glasovati na izborima.

Loš rezultat oporbe mogao bi naštetiti njezinoj mogućnosti natjecanja na predsjedničkim izborima 2024. godine. “Rezultati su žalosni za oporbu”, rekao je Luis Vicente Leon, direktor lokalne savjetodavne tvrtke Datanalisis, u postu na Twitteru.

Opozicijski čelnik i bivši predsjednički kandidat Henrique Capriles, koji je predvodio opozicijsku kampanju, rekao je na Twitteru da će biti napravljena procjena kad pristignu svi rezultati i nije davao daljnje pojedinosti.





“Pouka ovih izbora je da moramo promisliti svoju dosadašnju strategiju”, rekao je Tomas Guanipa, opozicijski kandidat za gradonačelnika Caracasa. “Ono što se ne može zanijekati je da velika većina ove zemlje želi promjenu, i zato se moramo boriti.”

Maduro je opisivan kao bivši vozač autobusa koji je postao vođa sindikata, član parlamenta, ministar vanjskih poslova i na kraju “najsposobniji član vlade u političar u Chavezovom najužem krugu”. Velik je “trn u oku” Washingtona. Djelomično i zbog američkih sankcija, ova zemlja bogata naftom upala je u veliku humanitarnu krizu koja traje godinama. Venezuela je obilježena siromaštvom, gladi, kriminalom, hiperinflacijom i masovnim raseljavanjem.

Komentari

komentar

You may also like