(Video) Američka mornarica dobiva dvije nove atomske podmornice

Sjedinjene Države tj. njihove pmorske snage dobivaju dvije nove atomske podmornice SSN-791 Delaware i SSN-792 Vermont, naoružane krstarećim raketama „Tomahawk“, objavilo je glasnogovorništvo pomorskih snaga SAD-a na službenoj tviter stranici.

SSN-791 Delaware (tip Block III) porinut je u more u Newportu, savezna država Virginia, a а SSN-792 Vermont (tip Block IV) u Connecticutu. Dovršenje izgradnje planirano je u 2019.g.

Karakteristike podmornica su one tipa „Virginia“ (glavna serija američkih podmornica, SSN-774 Virginia, koja je uvedena u sastav američke flote 2004. godine. Spadaju u podmornice 4. generacije, koje su zamijenile one klase Seawolf).

Obje podmornice opremljene su suvremenim radarskim sustavom, imaju 12 cijevi za vertikalno lansiranje krstarećih raketa Tomahawk i 4 cijevi za torpeda Mk 48.

Podmornice klase Virginia namjenjene su za borbu s protivničkim podmornicama i za obalne opercije. Osim standardnog naoružanja, imaju opremu i za specijalne operacije – podvodne aparate, specijalne kamere i td. Podmornica je duga 115, a široka 10 metara. Pokreće je jedan atomski reaktor snage 40 000 KS. Na površini postiže brzinu od 25 čvorova, a u zaronu 28 čv. Dubina zarona je 240 metara. Opslužuju je 132 člana posade. 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like