(Video) Američki nosač zrakoplova prvi put nakon 27 g. uplovio u arktičke vode

Američki nosač zrakoplova prvi put u 27 godina presjekao je Sjeverni polarni krug, priopćilo je glasnogovorništvo američkih pomorskih snaga.

Nosač zrakoplova USS „Harry S. Truman“ postao je prvi američki brod te vrste koji je ušao u Arktik od rujna 1991.g., kada je u vojnim vježbama u toj zoni sudjelovao nosač zrakoplova USS „America“.

Prošlo je gotovo 30 godina od kada je pomorsko zrakoplovstvo djelovalo u sličnim uvjetima, i, neovisno o lošem vremenu, članovi naše posade pokazuju kako je taj brod sposoban u potpunosti iskoristiti svoje mogućnosti u bilo kojoj točci svijeta“, izjavio je zapovjednik broda Nick Dienna.

U Norveškom moru udarna grupa brodova uz USS „Harry S. Truman“ djelovat će u uvjetima niskih temperatura, snažnog vjetra i visokih valova, navedeno je u priopćenju. Oni će sudjelovati u vojnima vježbama NATO saveza „Trident Juncture“, koje će se od 25. listopada do 7. studenog održavati u Norveškoj. U njima će sudjelovati oko 50 tisuća vojnika iz 30 zemalja – članica Saveza i partnera. Radi se o najvećim manevrima posljednjih godina u blizini ruskih granica, u kojima zapovjedništvo NATO saveza planira provesti oko 20 „eksperimenata“.

Iz zapovjedništva norveške vojske priopćeno je, kako se glavna zona izvođenja vježbi nalazi više od 1000 kilometara od ruske granice, a zračne operacije mogu se izvoditi do 500 kilometara od nje.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like