(Video) Američki signal Rusiji iz Sredozemlja – “100 tisuća tona međunarodne diplomacije“

Foto: wikipedia.org – U.S. Navy/Public Domain

Dvije udarne grupe američke flote na čelu s nosačima zrakoplova, uplovile su 23. travnja u Sredozemno more. U njihovom sastavu nalazi se više od 130 zrakoplova, deset brodova, uključno nosače zrakoplova USS Abraham Lincoln i USS John C. Stennis (klase „Nimizt“), kao i 9 tisuća mornara i marinaca. Posljednji put dvije američke grupacije brodova s nosačima zrakoplova na čelu istovremeno su uplovile u Sredozemno more 2016.g., na vrhuncu vojnih operacija u Siriji i ulaska ruske vojske u borbe na strani vladinih snaga.

Međutim, u ovoj vijesti možda su ipak najzanimljivije riječi američkog veleposlanika u Rusiji, Jona Huntsmana, koji je ulazak snažnog američkog vojnog brodovlja u Sredozemlje nazvao –  signalom Rusiji!

„Diplomatske veze i dijalog, u kombinaciji s moćnim vojnim sustavima tih brodova, pokazuju Rusiji, da ukoliko ona uistinu teži poboljšanju odnosa sa Sjedinjenim Državama, mora prekinuti svoju destabilizirajuću djelatnost po čitavom svijetu“, izjavio je Huntsman, čije je riječi prenijela agencija RIA Novosti.

Američki je diplomat pri tom naglasio, ni manje ni više nego da svaki nosač zrakoplova predstavlja „100 tisuća tona međunarodne diplomacije“.

Nije teško predvidjeti rusku reakciju na riječi američkog diplomata u Moskvi, pri čemu je teško očekivati neku novu rusku impresioniranost američkom „vojnom diplomacijom“, kao da Moskva nije i više nego dobro upoznata sa snagom američke vojske.

Na videu ispod teksta možete pogledati aktivnosti USS  John C. Stennis u Perzijskom zaljevu.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like