(Video) Američki svemirski dron budućnosti X-37B uspješno se prizemljio

Zapovjedništvo američkih zračnih snaga objavilo je kako je u nedjelju, 27. listopada, završila tajna misija svemirske bespilotne letjelice (drona) X-37B Orbital Test Vehicle u zemljinoj orbiti. Radilo se o do sada najdužem letu, koji je trajao 780 dana (dosadašnji rekord bio je 718 dana), tijekom kojeg su ispunjene sve zadaće. Letjelica se uspješno prizemljila na floridski Kennedy Space Center.

Tijekom misije provedeni su eksperimenti u istraživačkom laboratoriju zračnih snaga američke vojske, a u orbitu je prevezeno i nekoliko manjih satelita, navodi se u priopćenju američkih zračnih snaga. Slijedeća, šesta misija ove letjelice planira se u 2020. godini.

Podsjećamo: eksperimentalnu bespilotnu letjelicu X-37B Orbital Test Vehicle izgradila je korporacija Boeing pod pokroviteljstvom NASE, a njezina zadaća je testiranje tehnologije budućnosti i dostava nevelikih tereta u svemir. Predodređen je za operativnu uporabu na visinama od 200-750 kilometara, može brzo manevrirati i mijenjati orbite. Trebao bi imati mogućnost i za vršenje obavještajnih zadaća u korist američke vojske.

  

Komentari

komentar

loading...

You may also like