(Video) Armenija objavila u kojem će slučaju uporabiti „Iskandere“ u Karabahu

Armenija je 2016. godine postala prva zemlja – inozemna partnerica Rusije, kojoj su isporučeni operativno-taktički raketni sustavi Iskander, koji mogu lansirati balističke i krstareće rakete kratkog dometa. Radi se o vrlo moćnom oružju kojega i NATO stručnjaci smatraju jednim od najvećih ugroza po pitanju europske sigurnosti u slučaju eventualnog vojnog sukoba s Rusijom. Osim klasične bojeve glave, Iskanderi navodno mogu nositi i nuklearne bojeve glave, a domet tih raketa prema ruskim vojnim podacima je 500 kilometara, dok je NATO savez skeptičan po pitanju te informacije, smatrajući kako on može biti i veći. Više o tome pročitajte ovdje:

Članice NATO-a „Iskandere“ u Kalinjingradskoj regiji smatraju ugrozom (Video)

 

Posebnu zabrinutost NATO saveza izaziva činjenica da su spomenuti raketni sustavi instalirani u ruskoj enklavi Kalinjingrad, smještene između  Poljske i Litve – odakle su im na dometu i brojne europske prijestolnice i strateški industrijski i infrastrukturni objekti.

S obzirom kako je jučer počeo rat u Nagorno Karabahu, u kojemu se sukobljava azerbajdžanska vojska i vojska te nepriznate republike iza koje otvoreno stoji vojska Republike Armenije, jučer se postavilo pitanje o mogućoj uporabi Iskandera u tom sukobu.
Danas je odgovor na to pitanje dao armenski veleposlanik u Ruskoj Federaciji Vardan Toganian, kazavši, kako će Erevan uporabiti Iskandere ako Turska u Nagorno Karabahu počme koristiti svoje borbene zrakoplove F-16. Izjavio je kako je za sada, za uništenje turskih i azerbajdžanskih bespilotnih letjelica (dronova) dovoljno koristiti postojeće sustave protuzračne obrane.

O mogućoj uporabi Iskandera, u slučaju nužde, ranije je govorio predstavnik armenskog Ministarstva obrane A. Ovannisian, a Baku je na to izjavio kako će u tom slučaju Azerbajdžan pripremiti „adekvatan odgovor“.

Turska je danas naglasila kako nema potrebe za slanjem njenih vojnih snaga u zonu vojnih djelovanja u spomenutoj regiji.

 

 
Komentari

komentar

You may also like