(Video) Australija i francuski Naval Group potpisali sporazum o izgradnji 12 podmornica za 30 mlrd. eura

Najveći sporazum iz obrambene sfere u povijesti Australije potpisan je 11. veljače u Camberi. Radi se o australijskoj narudžbi za izgradnju 12 dizel-električnih podmornica, temeljenoj na potpisanom sporazumu o strateškom partneru s francuskom tvrtkom Naval Group. Čitav posao vrijedan je 30 milijardi eura (50 milijardi australskih dolara).

Sporazum su potpisali australski premijer Scott Morrison, australijski ministar obrane Christopher Pyne i francuski ministrica obrane Florence Parly.

U izboru novih podmornica Australija je razmatrala prijedloge japanske tvrtke Mitsubishi Heavy i njemačke ThyssenKrupp, međutim, odluka, donešena u travnju 2016.g,, otišla je na stranu francuske Naval Group (ranije poznatije kao DCNS), koja je 2015.g. promovirala koncepcijski oblik nove podmornice Shortfin Barracuda Block 1A – dizel-električne verzije nove francuske atomske podmornice klase Barracuda. U Australiji će novi tip te podmornice dobiti ime Attack. Izgradnja u okviru ugovora planira se u australijskom brodogradilištu Adelaide. Prva iz serije novih podmornica bit će izgrađena „početkom 2030.“, a testna plovidba početkom 2031.g. Posljednja podmornica iz narudžbe bit će završena početkom 2040.g.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like