(Video) Automobili „Tesla“ do kraja godine moći će voziti bez vozača

Čuda tehnike nezaustavljivo idu dalje. Međutim, koliko god ona običnom čovjeku bila korisna i olakšavala mu svakodnevni život, sve se češće postavljaju i pitanja koja se odnose na njihovu etičnost. Poput onih, koliko će nove tehnologije i umjetna inteligencija dodatno otuđiti ionako već u pametnu tehnologiju potpuno uronjene ljude, koji jedni druge više gotovo i ne primjećuju i žive u jednom posve novom – virtualnom svijetu; ili onog, ne manje važnog – koliko će nove tehnologije, automatizacija i robotizacija proizvodnje dokinuti radnih mijesta i utjecati na dodatno osiromašenje velikog broja ljudi, i dodatno bogaćenje uskog kruga društvenih elita. U tom smislu možemo promatrati i ovu najnoviju vijest iz sfere visokotehnološkog biznisa:  

šef privatne američke tvrtke „Tesla“, kontroverzni južnoafrički investitor Elon Musk izjavio je kako će uskoro biti spreman novi sustav autopilota, koji će vožnju njihovim električnim automobilima učiniti potpuno automatiziranom.

Autopilot pete generacije – davna je mašta, prema kojoj se težilo u „Tesli“, kao i unutar drugih proizvođača automobila.

Na otvaranju Svjetske konferencije o umjetnoj inteligenciji u kineskom Šangaju, Elon Musk je izjavio kako „Tesla“ može završiti posao oko potpuno autonomnog upravljanja u prometu i da će njegove osnovne mogućnosti biti dostupne već do kraja ove godine.

Peta razina automobilske upravljačke autonomnosti planira se koristiti za samoupravljane taksi automobile (postavlja se odmah pitanje, što će biti s taksistima i njihovim poslovima). „Tesla“ će razvijati robotizirane taksi usluge i autonomne elektro-automobile, kojima će se upravljati iz korporativnog parka električnih vozila.

Teslini električni automobili već sada se mogu samostalno zaustavljati na crvenom svjetlu semafora i stop-signalizaciji, a ta se inovacija naplaćuje dodatnih 7 tisuća dolara. Za sada je to moguće samo u SAD-u ali tvrtka obećava kako će se do kraja godine sve Tesle, u svim zemljama svijeta, zaustavljati na crvenom semaforu. Musk je već ranije obećao kako će Teslin električni automobil uskoro svojim vlasnicima omogućiti prijelaz dijela puta od kuće na posao u automatskom režimu.





Komentari

komentar





You may also like