(Video) Bliski susret američkog razarača i dviju ruskih fragata u Egejskom moru

U Egejskom moru, na južnom ulazu u morski tjesnac Dardaneli, u jutro, 1. ožujka, američki raketni razarač USS „Donald Cook“ plovio je pokraj dvaju brodova ruske Crnomorske flote, izvješćuje ruska agencija Interfax, pozivajući se na vojno-diplomatske izvore.

USS „Donald Cook“ je u 08:00 sati isplovio iz tjesnaca Dardaneli i uplovio u vode egejskog mora, a deset minuta kasnije za njim je prošla ruska fregata „Admiral Essen“. Gotovo istovremeno iz Egejskog mora je pokraj američkog broda prema Dardanellima prolazila i ruska fregata „Admiral Makarov“, navodi izvor.

Podsjećamo: USS „Donald Cook“, koji nosi 56 krstarećih raketa Tomahawk dometa do 1,6 tisuća kilometara, 19. veljače uplovio je u akvatorij Crnog mora. 26. veljače uplovio je u ukrajinsku luku Odessa, a dan kasnije na palubi tog broda održan je susret ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i  posebnog predstavnika SAD-a za Ukrajinu Kurta Volkera. Napominjemo kako je ruski politički i vojni vrh nedavno donio odluku o obveznoj pomorskoj pratnji američkih brodova koji uplovljavaju u Crno more, a te zadaće preuzimaju brodovi ruske Crnomorske flote, kojima se povremeno priključuju i zračne snage iz sastava te flote. Prema Konvenciji Montro, vojni brodovi koji nisu u vlasništvu država koje imaju izlaz na Crno more, u njemu se mogu zadržavati najviše 21 dan, i tog se pravila pridržavaju i članice NATO saveza, koje su već ranije donijele odluku o povećanim aktivnostima u akvatoriju tog mora u svrhu osiguranja sigurnosti plovidbe ili izvođenje vojnih vježbi s državama partnerima u toj regiji. One zbog toga često vrše rotaciju svojih brodova. Međutim to je prilično skupa aktivnost, poglavito za manje države članice koje u njima sudjeluju.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like