(Video) Boeing izgubio 6 mlrd. dolara: Saudijci umjesto njegovih kupuju Airbusove zrakoplove

Saudijska državna zračna tvrtka Flyadeal izabrala je u korist europskog mega-koncerna za proizvodnju zrakoplova „Airbus“ i kupuje njegove zrakoplove A320  NEO, umjesto zrakoplova američke mega-kompanije „Boeing“.

Saudijska tvrtka Flyadeal priopćila je u nedjelju, 7. srpnja, o narudžbi 30 velikih zrakoplova A320 NEO, s dodatnom opcijom za narudžbu njih još 20. Prve isporuke očekuju se 2021. g.

Dio je to velikog sporazuma o kupnji 100 zrakoplova A320 NEO između saudijske tvrtke Flyadeal – Saudi Arabian Airlines – i Airbus-a, koji je potpisan u okviru prošloga mjeseca održanog pariškog avio-sajma.

U prosincu 2018.g. ta je saudijska tvrtka potpisala s američkim Boeingom sporazum o namjeri za nabavu 50 zrakoplova Boeing 737 Max po identičnoj shemi – najprije kupnja 30 zrakoplova, a kasnije njih još 20. Taj je sporazum bio procjenjen na 5,9 milijardi dolara.

Razlozi otkaza sporazuma s Boeingom u korist europskog Airbusa od strane Saudijske Arabije posve su jasni: nakon dviju katastrofalnih nesreća zrakoplova Boeing 737 Max ti su najmoderniji dalekolinijski zrakoplovi, u koje je Boeing stavljao svoje velike nade i koji su mu proteklih nekoliko godina donosili više od polovice ukupnih prihoda, ostali prizemljeni na zračnim stajankama diljem svijeta, pri čemu Boeingu sve brže pristižu i novi veliki problemi u smislu otkazivanja narudžbi iz inozemstva, kao i pokrenutih sudskih procesa zbog naknade šteta prouzročenih prijevozničkim tvrtkama diljem svijeta, koje trpe goleme financijske gubitke jer te skupo nabavljene zrakoplove više ne smiju koristiti zbog zabrane njihovih letova od strane gotovo svih država svijeta. Problem po Boeing je i taj što se nedavno otkrilo kako je vrh tvrtke znao za tehničke probleme s tim zrakoplovom ali nije želio o tome izvijestiti javnost tj. kupce (vidi poveznicu ispod teksta).

Prema informacijama Bloomberga, u međuvremenu se pojavio i novi tehnički problem s Boeingom 737 Max, koji se do sada nije spominjao od predstavnika Boeinga i američkog regulatora, a vezan je uz probleme s autopilotom. Naime, početkom srpnja EU je Boeingu dostavila zahtjev za otklanjanje tehničkih nedostataka, među kojima i ovu spomenutu, o kojoj do sada nije bilo riječi s američke strane.
 

 

Teška vremena: više od 400 pilota podiglo grupnu tužbu protiv Boeinga

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like