(Video) Boeing radi modernizirane F-15EX, kao platforme za nadzvučno oružje

Foto: military.com

Pentagon je naručio prve modernizirane lovačke zrakoplove F-15EX, osposobljene za nošenje nadzvučnog oružja, priopćila je američka mega-kompanija Boeing.

U priopćenju tvrtke navodi se slijedeće: „Zračne snage SAD-a sklopile su s Boeingom ugovor na gotovo 1,2 milijardu dolara za proizvodnju prvih od 8 suvremenih lovaca F-15EX… F-15EX nosi više naoružanja od bilo kojeg drugog lovca te klase, i može ispaljivati nadzvučno oružje dugo oko 7 metara i teško oko 3,2 tone.“ Objavljen je i ugovor o isporuci neodređenog broja tih zrakoplova za iznos od 23 milijarde dolara, na neutvrđeni rok. U tom se dokumentu spominje plan o proizvodnji 144 tih tipova zrakoplova.

Prema informacijama iz američkih zračnih snaga, objavljenim na njihovoj web stranici, 8 zrakoplova toga tipa razmjestit će se u zračnoj bazi Eglin na Floridi gdje će se i testirati. Prva dva zrakoplova moraju se proizvesti u drugom tromjesečju 2021. proračunske godine, a ostlih 6 u 2023.g. Oni u budućnosti moraju zamijeniti zrakoplove F-15C/D.

Prema navodima američkog specijaliziranog medija The National Interest, taj zrakoplov, za razliku od drugih, čak i suvremenijih zrakoplova, uključno i F-35 (pete genercije), može postići brzinu i veću od 3 Macha, što omogućuje nadzvučnom oružju dodavanje povoljne startne brzine. F-35 ima dvostruko manju brzinu, a osim toga, nadzvučno oružje takvih dimenzija ne može stati u njegov spremnik naoružanja.

Pentagon je već ranije objavio kako će slijedeće godine ubrzati proizvodni proces novih tipova naoružanja. Trenutačno SAD razrađuju nekoliko nositelja (platformi) za nadzvučno oružje. Pentagon je priznao američki zaostatak u toj oružanoj sferi za svojim glavnim konkurentima Rusijom i Kinom.





 

 





Komentari

komentar

You may also like