(Video) Britanci šalju nosač zrakoplova s lovcima F-35 u Južnokinesko more radi demonstracije sile

Velika Britanija šalje svoj novi nosač zrakoplova s dvije eskadrile lovaca F-35 u Južnokinesko more, priopćio je CNBC.

Britanski ministar obrane Gavin Williamson u ponedjeljak je potvrdio kako će se britanski nosač zrakoplova HMS Queen Elisabeth uputiti u vode južnokineskog mora, oko kojih se spore Kina i druge zemlje iz njezinog okružja.

Williamson je kazao kako je Velika Britanija drugi po veličini investitor u toj regiji i kako mora demonstrirati „oštru silu“ i „ubojitu sposobnost“ s ciljem zaštite svojih interesa.
Podsjećamo: Kina, kao druga najveća gospodarska sila svijeta, svoju ekonomsku sigurnost usko veže uz sporni akvatorij južno-kineskog mora. Više od 64% pomorske trgovine NR Kine u 2016.g. odvijalo se upravo tim vodama. Međutim, one su, isto tako, životno važne kao trgovinska arterija i za kineske susjede – Vijetnam, Japan, Južnu Koreju. Sporovi oko otočića, grebena, sprudova, kao i kineska izgradnja umjetnih otoka pretvorili su to more u koncentrat vojne tehnike i ratnoga brodovlja. Prošle godina Kina je na svoja tri uporišta u Južnokineskom moru razmjestila protubrodske krstareće rakete i raketne sustave, a novi sustavi obalne zaštite, skupa s tehnikom za elektroničko ratovanje čine snažno pojačanje za kineske vojne mogućnosti u spornoj regiji – jednoj od najopasnijih potencijalnih zona vojnog sukoba u čitavom svijetu.

Također podsjećamo kako je američki ministar mornarice Richard Spencer u listopadu prošle godine izjavio kako će SAD štititi trgovačke putove „pod bilo koju cijenu“.
Ovoj vijesti nužno je pridodati i onu, koja govori da su u nedjelju američki razarači Spruance i Preble ušli u akvatorij otočja Spratly (Nansha, kin.) u Južnokineskom moru, koji je predmet spora između Kine i Filipina. Peking je Washingtonu uputio prosvjed zbog „samovoljnog“ ulaska američkih vojnih brodova u taj akvatorij. Međutim, glasnogovornik američke 7. flote za CNN je izjavio kako je ta operacija morala „osporiti opasne morske pretenzije i očuvati pristup vodenim putovima u skladu s međunarodnim pravom“.

Također se treba dodati i da Kina snažno radi na izgradnji svoje flote nosača zrakoplova, te bi ih do 2030. g. trebala imati šest, u odnosu na sadašnja dva. 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like