(Video) Britanska grupacija vojnih brodova razmještena u Sjevernom moru

Snažna britanska grupacija vojnih brodova na čelu s nosačem zrakoplova HMS Queen Elisabeth raspoređena je u Sjevernom moru u sklopu vojne vježbe združenih pomorskih snaga NATO saveza Joint Warrior-2020/2, čija se druga faza održava u listopadu, u akvatoriju spomenutog mora.

Ukupno je u vojnoj vježbi angažirano 9 vojnih brodova, 15 lovačkih zrakoplova, 11 helikoptera i 3 tisuće vojnika iz Velike Britanije, SAD-a i Nizozemske.

U ovim velikim vojnim vježbama po prvi put sudjeluje novo-formirana grupacija britanskih brodova, u sastav koje, osim spomenutog nosača zrakoplova, ulaze i razarači s navođenim raketnim naoružanjem HMS Defender HMS Diamond, fregate HMS Northumberland HMS Kent, dva tankera RFA Tideforce RFA Fort Victoria, kao i američki razarač USS The Sullivans i nizozemska fregata HNLMS Evertsen (F805).

Zapovjedništvo britanske Kraljevske flote objavilo je kako „nova udarna brodska grupacija označava početak nove ere vojnih operacija NATO-a“ i da se „radi o najvećoj i najsnažnijoj pomorskoj sili Europe u posljednjih 20 godina“.

„Pod zaštitom razarača, fregata, helikoptera i podmornica, lovaca 5. generacije, nosač zrakoplova HMS Queen Elisabeth može vršiti napade s mora u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu prema našem izboru. S našim saveznicima u NATO-u mi ćemo biti spremni boriti se i pobjeđivati u najsloženijim uvjetima“, naglasio je zapovjednik spomenute britanske grupacije Steve Moorhouse.
 

Komentari

komentar

loading...

You may also like