(Video) Britanska policija uhitila osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea

Osnivač WikkiLeaks-a Julian Assange uhićen je u ekvadorskom veleposlanstvu u Velikoj Britaniji, u Londonu, u koje se sklonio od uhićenja još 2012.g., nakon što je uhidbeni nalog za njim raspisala Švedska, navodi britanski medij The Guardian.

Prema informacijama Scotland Yarda, 47-ogodišnji Assange gotovo je sedam godina proveo u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, nakon što je za njim tjeralicu raspisalo švedsko tužiteljstvo. Prethodno je ekvadorska vlada opozvala svoju odluku o davanju utočišta Assangeu, nakon čega je on i uhićen temeljem odluke Westmisterskog suda od 29. lipnja 2012.g.

Londonska policija objavila je kako je Assange smješten u pritvor u središnjoj gradskoj policijskoj postaji, gdje će ostati do prebacivanja u spomenuti britanski sud, što će se, vjerojatno, vrlo brzo dogoditi. Gradska policijska uprava bila je obvezna postupiti po odluci suda i bila je pozvana od strane ekvadorskog veleposlanstva, nakon što je vlada u Quitu Assangeu ukinula utočište, navedeno je u Scotland Yardu.

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno je na svom tvitu objavio slijedeće: „U svojoj samostalnoj odluci Ekvador je ukinuo status utočišta za Juliana Assangea, nakon njegovih učestalih kršenja međunarodnih konvencija i protokola.“

WikiLeaks je objavio kako je Moreno postupio nezakonito, ukinuvši utočište Julianu Assangeu i da se radi o „kršenju međunarodnog prava“.

Spomenuti scenarij uhićenja potvrdio je i britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid, koji se pri tom zahvalio vladi u Quitu, dodavši, kako nitko ne može biti iznad zakona.

Assangeovo uhićenje dogodilo se samo dan nakon što je WikiLeaks optužio ekvadorsku vladu za „veliku špijunsku operaciju“ protiv Assangea. Naime, taj medij tvrdi kako su se susreti Assangea s odvjetnicima i doktorom u veleposlanstvu u Londonu tajno snimali na video.

Podsjećamo: Julian Assange je odbijao napustiti ekvadorsko veleposlanstvo, tvrdeći kako će, u slučaju da bude izručen Švedskoj zbog navodnog silovanja, ta zemlja njega isporučiti SAD-u, gdje će biti optužen za objave neugodnih sadržaja političke i vojne prirode na stranicama WikiLeaksa – konkretno, objava stotina tisuća diplomatskih prepiski State Departmenta, među kojima i vrlo neugodnih stvari o američkom ratu u Iraku (pogledaj video).

Američke pravosudne vlasti nikada službeno nisu potvrdile namjeru podizanja optužnice protiv Assangea, ali su se u studenom 2018.g., navodnom greškom, pojavile interne informacije koje idu u smijeru, kako bi optužnice protiv Assangea mogle biti podignute tajno.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like