(Video) Bunt radnika Mc Donald’s u SAD-u: seksualna zlostavljanja, niske plaće, loši uvjeti rada!

Foto: preuzeta s Encore Magazine

Da ni u Americi nije uvijek sve onako bajno kako to mnogi tvrde, uključno i Trumpovu administraciju koja se često hvali velikim gospodarskim uspjesima (a što obični ljudi u pravilu najmanje osjete), svjedoči i vijest, objavljena od strane tamošnjeg uglednog medija The Wall Street Journal:

Stotine djelatnika mreže restorana brze hrane McDonald’s u nekoliko američkih gradova nisu došli na posao u četvrtak, 23. svibnja, u znak prosvijeda protiv niskih plaća, loših uvjeta rada i seksualnog zlostavljanja.

Medij navodi, pozivajući se na sindikate i javne udruge, kako se prosvijed odvija u 13 američkih gradova i da su radnici napustili svoja radna mjesta u špici radnoga dana, pri vrhuncu dolazaka gostiju. Nezadovoljstvo zaposlenika je zaustavilo rad u desecima restorana u gradu St. Louisu, u državi Missouri.

Prosvjednici traže od vodstva McDonald’sa  povećanje minimalnih isplata po satu rada, kao i pooštrenje mjera tvrtke protiv seksualnih zlostavljača prema zaposlenicima.

Televizija NBC je priopćila kako su i same djelatnike McDonald’sa optužili za seksualna zlostavljanja, a prijave protiv svojih kolega podnijelo je 25 zaposlenika. Mnogi od tužitelja izjavljuju kako su njihove žalbe „ignorirane ili shvaćene kao šala“, a drugi izjavljuju kako su zbog toga osjetili „posljedice“, poput skraćenja radnog dana ili otkaza.
Podsjećamo: tvrtku McDonald’s 1940.g. osnovala su braća Dick (Richard) i Maurice  McDonalds, a prvi je restoran otvoren u San Bernardinu, u Kaliforniji. 1948. godine tvrtka je prva u svijetu osmislila koncepciju usuga „brze hrane“, a nakon toga usljedila je njezina neslućena ekspanzija diljem svijeta.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like