(Video) Čime su Kurdi uništili irački tenk M1A1?

U borbama za regiju Kirkuk vođenim prije tjedan dana, kurdske postrojbe „pešmerge“ su 19. listopada uništile jedan tenk iračke vojske – američki Abrams M1A1. Jedno od važnijih pitanja koje u svezi tog događaja  zanima vojne analitičare je, kojim je protutenkovskim sredstvom uništen irački tenk, gotovo sigurno iz razloga što se radi o čuvenom tenku američke proizvodnje.

Specijalizirani portal War is Boring objavio je danas kako je tenk Abrams M1A1 uništen kineskim protutenkovskim sustavom „Crvena strijela“ HJ-8, koji posjeduju kurdske snage

Kurdski borci već su ranije objavili video na kojem se vidi uništeni irački tenk. Irački vojni zapovjednici izjavili su kako su Kurdi koristili njemački protunenkovski sustav MILAN, koje su dobili za borbu protiv „Islamske države“, ali „pešmerge“ i njemačko Ministarstvo obrane nisu potvrdili tu verziju.

Osim sustava MILAN „pešmerge“ imaju i kineske protutenkovske sustave HJ-8, kao ratni plijen dobiven u borbama s „Islamskom državom“ 2014. godine, koje su ISIL-ovci najvjerojanije dobili iz Katara. War is Boring piše kako su već ranije objavljivani video snimci iz kojih je vidljivo kako „pešmerge“ koriste upravo te sustave, proizvedene u Kini još 70-ih godina prošlog stoljeća. Taj podatak, s obzirom na stupanj uništenja tenka iračkog tenka, koji izgleda kao hrpa željeza, ukazuje na nedostatak njegovog visokotehnološkog sustava aktivne zaštite, a koji ulazi u naoružanje američke vojske tek sada. Tenkovi Abrams M1A1 pokazali niz slabosti i ranjivosti I tijekom aktualnog rata u Jemenu zbog čega su je Saudijska Arabija odlučila zamijeniti francuskim tenkovima AMX Leclerc, a UAE već su ih i ranije zamijenili.

 
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like