(Video) CNBC: Rusija će moći proizvesti samo 60 raketa „Avangard“

Foto: preneseno s portala Missile Defense Advocacy

Zbog skupe proizvodnje Rusija će moći proizvesti najviše 60 nadzvučnih raketa klase „Avangard“, navodi, pozivajući se na svoje izvore, američka televizija CNBC.

Takve procjene iznosi američka obavještajna služba, koja navodi kako Moskva još nije pronašla dobavljača za ugljikova vlakna, kao zamjenski materjal za dotadašnje materjale koji nisu izdržavali visoke temperature u početnoj fazi lansiranja.

Podsjećamo: ruski ministar obrane Sergey Shoygu izjavio je kako će Rusija uskoro dobiti vlastito suvremeno oružje, bazirano na najnovijim tehnologijama iz sfere laserske energije i nadzvučnih brzina. Predsjednik Vladimir Putin izjavio je tijekom ove godine kako će  laserski sustavi „Peresvet“, koji su već dostavljeni vojsci, u sustav bojevog dežurstva biti uvedeni u prosincu ove godine, suvremena mini podmornica-nositelj nuklearne rakete „Poseidon“ u jesen ove godine, a da je serijska proizvodnja sustava „Avangard“ već počela.

Neovisno o sumnjama američkih vojnih obavještajaca u moguće velike količine proizvodnje raketa „Avangard“ (koja zbog svojih karakteristika predstavlja istinsku ugrozu za potencijalne neprijatelje jer je neuhvatljiva za bilo koje trenutačno postojeće najsuvremenije proturaketne sustave), teško je u tome ne primjetiti „evoluciju“ stavova američkih analitičkih krugova od prošle godine, kada je Putin u obraćanju ruskom parlamentu i javnosti prvi put objavio vijest o posjedovanju ruskog najsuvremenijeg oružja kakvoga još nema nitko u svijetu, prezentirajući to animacijama njegovog djelovanja, a kada su oni redom sumnjali u istinitost Putinovih riječi i svrstavali ih u red obične propagande, a isto su činili i vodeći američki mediji. U međuvremenu je od Putina tada najavljivana ruska nova nadzvučna raketa „zrak-zemlja“ – Kinzhal – već stavljena u bojevo dežurstvo na zrakoplove Mig-31 u Južnom vojnom okrugu, a pojavile su se i prve snimke spomenutog novog laserskog sustava, kao i snimke testiranja raketa „Avangard“ (vidi video ruskog MO ispod teksta).





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like