(Video) Dramatično Putinovo upozorenje na mogućnost globalne katastrofe

foto: preuzeto s portala news4europe.eu

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je, u sklopu Međunarodnog gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu, održao sastanak sa šefovima glavnih svjetskih informativnih agencija. Tom je prigodom upozorio na rastuću opasnost od globalne katastrofe zbog ignoriranja suvremenih ugroza u svijetu. „Mi moramo imati u vidu u kakvom svijetu živimo… Ako ne budemo držali pod kontrolom tog „vatrenog zmaja“, ako ga pustimo, ne daj Bože iz boce,  to može dovesti do globalne katastrofe“, kazao je Putin. U tom je smislu kritizirao američko povlačenje iz Sporazuma o ograničenju sustava proturaketne obrane u 2001. godini, koji je, prema mišljenju ruskog čelnika, postao prvi korak za fundamentalno rastakanje globalne sigurnosti. Ruski vođa uputio je kritiku i nazočnim šefovima svjetskih medijskih agencija, kazavši, kako nitko od njih nije kritizirao taj američki potez, već je o njemu vladala šutnja, a upravo su mediji morali pokrenuti pitanje o posljedicama toga poteza i u raspravu uključiti, onoliko koliko je to moguće u takvim stvarima, i široku javnost koja ima pravo znati što se događa.

Ruski je čelnik kazao kako je povijest prepuna ratova ali i da iza njih uvijek dolazi mir. Zato bi bilo dobro onemogućiti ratove pokretanjem dogovora. Izjavio je kako je upravo atomsko naoružanje bilo glavni razlog da svijet gotovo 75 godina nije bio izložen globalnom sukobu (s isključenjem onih regionalnoga karaktera). Tako je podsjetio i na britanskog državnika i političara Winstona Churchila koji je najprije mrzio Sovjetski Savez, da bi početkom Drugog svjetskog rata Staljina nazivao „velikim revolucionarom“, a već nedugo nakon završetka rata u svom znamenitom govoru u Fultonu zazivao je njegovo uništenje nuklearnim bombama. Nakon uspostave pariteta u atomskom naoružanju između Istoka i Zapada Churchil je pozvao na politiku suživota dvaju globalnih sustava, kazao je Putin, naglašavajući kako je Churchil bio pametan i pragmatičan političar, koji je polazio od realnoga stanja „na terenu“. Zato u tom i takvom svijetu uvijek treba biti spreman reagirati na bilo kakve ugroze.

Vladimir Putin također je kazao kako niti Rusija neće produživati Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja START III ako njega nitko ne želi. Pri tom je naglasio kako ruski oružani sustavi u potpunosti mogu osigurati sigurnost zemlje na dugu perspektivu i da je Rusija pretekla svoje konkurente u modernom strateškom naoružanju kao i po pitanju nadzvučnog naoružanja.

Također je upozorio kako još uvijek nema nikakvih pokušaja formiranja službenih pregovaračkih tijela o Sporazumu START III, a da on istječe već 2021.g. Ako se sporazum ne produži više neće biti nikakvih instrumenata koji bi ograničavali utrku u naoružanju ili sprječavali njihov razmještaj u svemiru. Ako se to dogodi, kazao je Putin, u doslovnom smislu riječi iznad sviju naših glava na nebu će se nalaziti nuklearno oružje. 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like