(Video) Eksplozije na najvećem skladištu oružja u Ukrajini

U noći, 9. listopada, oko 3:00 sati po lokalnom vremenu, nakon požara dogodila se prva od niza ekslplozija na jednom od najvećih ukrajinskih skladišta oružja kraj Cherniha, zbog čega je evakuirano oko 12 tisuća ljudi.

Radi se o kompleksu od niza skladišta, smještenih na površini od 682,6 hektara, u kojima se, prema podacima ukrajinskih državnih službi, čuva oko 88 tisuća tona oružja i streljiva. Ukrajinski Glavni stožer OS izjavio je kako gori njih oko 10%. U krugu od 30 kilometara od mjesta nesreće obustavljen je promet automobila i vlakova, a zatvoren je i zračni prostor za civilne letove.

Podignuta je kaznena prijava za „nesavjesno obavljanje vojne dužnosti osoba u službi, s teškim posljedicama“. Osumnjičenima prijeti kazna zatvora do 7 godina. Pri tom ukrajinska služba sigurnosti ne isključuje mogućnost da se radi o diverziji.

Najdalje je otišao ukrajinski ministar infrastrukture Volodymyr Omelian, koji je danas za ovu nesreću i prije provedene istrage optužio Rusiju, pozivajući se na ruska „učešća“ u krizama u Gruziji, Pridnestrovlju, Krimu, Donbassu, aferi Skripalj, hakerskim napadima, miješanju u izbore u SAD-u, Ukrajini i td. Pri tom treba naglasiti kako je u Ukrajini u tijeku oštra predizborna borba, a Rusija i njezin „maligni utjecaj“ u tom su kontekstu vrlo često korištene teme.

U Ukrajini su požari i eksplozije na vojnim skladištima naoružanja prilično česte. Podsjećamo na nekoliko većih:  u ožujku 2017.g. u Harkovskoj regiji izgorjelo je veliko skladište oružja, pri čemu je uništeno oko 70% oružja i streljiva. Kijev je to okarakterizirao kao diverziju;  u svibnju 2018.g. na istom je skladištu iznova došlo do požara prilikom sanacije prethodne eksplozije; u jesen 2017.g. došlo je do eksplozije u Vinickoj regiji zbog koje je evakuirano čak 30 tisuća ljudi. Također se radilo o jednom od najvećih ukrajinskih skladišta naoružanja, gdje su se čuvale i rakete za višecjevne bacače raketa tipa „Smerch“, „Uragan“ i „Grad“, a uništena je oko trećina uskladištenog streljiva.

Neovisno o tome što je uzrok tih nesreća – nemar, tehnički uzroci, diverzije, sabotaže, ili Rusija – jedna je stvar jasna: ukrajinske službe sigurnosti i zaštite strateških vojnih objekata, u koje svakako spadaju i vojna skladišta naoružanja, nisu učinkovite u njihovoj zaštiti, a što je njihov temeljni posao. Zbog toga bi netko u državnim strukturama zemlje, zaduženim za taj dio posla, trebao snositi odgovornost. Međutim, od toga za sada nema ništa. Kao što nije niti tajna, da u je vojnim krugovima na svim razinama itekako prisutna korupcija, kao i ilegalna trgovina naoružanjem na svjetskom „crnom tržištu“. Pa iako to nije isključiva ukrajinska boljka, u toj su zemlji njihov razmjer i prateće posljedice puno veće, što se vidi i iz slučaja čestih nesreća na štićenim vojnim objektima.





 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like