(Video) Erdogan: Turska spremna za izgradnju kanala „Istanbul“

Turski mega projekt, izgradnja kanala „Istanbul“ – 43 kilometra duga vodena arterija koja bi povezivala Crno more i Mramorno more, – ide dalje. Tako je barem u subotu najavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kazavši, kako se ta zemlja aktivno priprema za početak njegove izgradnje. Taj bi skupi projekt, prema zamisli turske vlade, bio alternativa sadašnjem, prirodnom morskom tjesnacu Bosporu koji je prometno preopterećen i sve više predstavlja opasnost i po sam grad Istanbul – megapolis i jedini grad na svijetu koji se proteže na dva kontinenta, Europu i Aziju.

„S obje strane kanala bit će izgrađena dva nova grada. To je najveći projekt u turskoj povijesti i ima stratešku važnost za zemlju. Mi smo spremni za njegovu realizaciju“, izjavio je Erdogan na skupu turske vladajuće Stranke pravde i razvoja.

Taj je projekt prvi put spomenut 2011.g. od strane Erdogana koji je u to vrijeme bio turski premijer. Kanal „Istanbul“ bio bi najveći projekt uoči 100-te godišnjice Republike Turske, koja se obilježava 2023.g. Kanal, koji bi prolazio paralelno s Bosporom, počet će se graditi još ove godine.

Kako je Turskoj zbog poremećenih odnosa sa SAD-om i Zapadom u cjelini otežan pristup njihovim financijskim institucijama, ta se zemlja suočava sa složenim gospodarskim i kreditno-monetarnim problemima. Međutim, Ankara se i u tom smislu sve više okreće na Istok, odakle joj stižu uhu ugodna obećanja. Tako je, što se infrastrukturnih projekata tiče,  na nedavno održanom summitu grupacije država BRIKS u Južnoafričkoj Republici, Kina Turskoj obećala dodijeliti određene kredite.

Tako, u analizi Geopolitika Newsa od 9. kolovoza (Zoran Meter: Turska u BRIKS-u? Izazovi i posljedice, https://www.geopolitika.news/analize/zoran-meter-turska-u-briks-u-izazovi-i-posljedice/), između ostalog navedeno je i slijedeće „Erdogan je naglasio i veliku stratešku važnost golemog turskog infrastrukturnog projekta tzv. Istanbulskog kanala, i pozvao sudionike biznis-foruma BRIKS-a na sudjelovanje u njemu. … Tijekom summita objavljeno je kako je Turska završila sve procedure za potpisivanje i stupanje na snagu kreditnog sporazuma s Kinom o dodjeli 3,6 milijardi dolara (1,2 mlrd. za treći most preko Bospora; 2,4 mlrd. za proširenje plinskog skladišta „Slano jezero“). … I dok je BRIKS za Tursku idealna prigoda za uspostavu ravnoteže turskih odnosa sa Zapadom, Turska je za BRIKS prva i za sada jedina država koju bi prijamom u svoj sastav neposredno „iščupali“ iz „krila“ Zapada i smjestili je u Istočni (i Južni, po pitanju Afrike) centar moći. Turska je „gladna“ novih financijskih izvora nakon uvedenih zapadnih ograničenja, a Kina joj upravo to nudi. Kini je, s druge strane, Turska idealan most za plasman svojih proizvoda na Zapad kroz projekt Put svile.“

Podsjećamo i na jučerašnju informaciju iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova, o tome, da je kineska državna banka Industrial and Commercial Bank of China Ltd s turskom ICBC bankom potpisala sporazum o dodijeli 3,8 milijardi dolara.





Dakle, Erdogan vjeruje kako će i po pitanju projekta kanal „Istanbul“ Turska uspjeti namaknuti početna sredstva za prvu fazu njegove izgradnje. A poslije, što bude. Važno je početi i tu je sasvim sigurno u pravu.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like