VIDEO: Eskalacija sukoba Izraela i Hamasa

Sukobi između izraelske vojske (IDF) i Hamasa su se nastavili i jutros. Religijske i etičke napetosti traju već nekoliko tjedana, ali oštriji obračuni započeli su preko vikenda zbog prisutnosti izraelske policije blizu džamije Al-Aska dok su trajale molitve za Ramazan u istočnom Jeruzalemu. Nakon toga su započeli nasilni prosvjedi koji su dalje eskalirali u balistički obračun Hamasa i Izraela.

Hamas je jučer iz pojasa Gaze napao južni Izrael s preko 250 projektila od kojih dio presječen proturaketnom obranom IDF-a “Iron Dome”, piše Jurusalem Post. U napadu na Izrael je ozlijeđeno zasad 26 civila, većina pri padu projektila na dvije civilne zgrade u Ashkelonu. Sirene za uzbunu su se čule i sinoć, a Izrael otvara skloništa u šest gradova zbog straha da će Hamas danas napasti centar Izraela. Zatvorene su škole u radijusu od 40km od Gaze, a zatvorene su i mnoge prometnice i željezničke linije u južnom Izraelu. Hamas je svoju ofenzivu nazvao “Mač Jeruzalema”.

Iz Hamasa su rekli kako neće pregovarati dok god Izrael ne povuče sigurnosne snage s Brda hrama i kvarta Sheikh Jarrah, ali i oslobodi uhićene u neredima, izvještava Al-Araby Al-Jadeed. Osim toga, zaprijetili su da će od grada Ashkelon “učiniti pakao” ako budu napadnute civilne palestinske kuće u Gazi.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor Izraela i njihovu protuofenzivu “Čuvari zida”. Glasnogovornik IDF-a general Hidai Zilberman rekao je kako će Hamas  osjetiti “dugačku ruku Izraela” i kako će operacija trajati “nekoliko dana”. Već su napali oko 130 meta Hamasa. Dok tvrde da su ciljevi sjedišta terorista i skladišta oružja te da su ubili najmanje 15 terorista, palestinska WAFA izvještava od 24 mrtva civila, od kojih je 9 djece i 103 ranjena.

Pogledajte  fotografije i snimke:

Komentari

komentar

You may also like