(Video) Estonija se naoružava: Nizozemska isporučila vojna vozila CV90

Estonska vojska polučila je sva 44 kupljena vojna vozila CV90 od strane Nizozemske, objavila je agencija BNS.

Krajem 2014.g. Estonija i Nizozemska sklopile su ugovor o kupnji 44 borbena vozila CV90, namjenjena za pješačke postrojbe i šest oklopnih vozila posebne namjene, izgrađenih na platformi tenka Leopard 1. Ukupana vrijednost potpisanog ugovora  iznosila je 113 milijuna eura, a radi se o polovnim vojnim vozilima. Prije isporuke Estoniji, sva su vozila u Nizozemskoj prošla tehničke preglede i nužan remont.

Inače, CV90 je švedsko borbeno vozilo namjenjeno za pješačke postrojbe, dizajnirano od strane tvrtke Hägglunds/Bofors, a trenutno ga proizvodi BAE Systems Hägglunds. Njegov je razvoj počeo 1984. godine. Oklop CV90 napravljen je od zavarenih čeličnih ploča na koje je postavljen keramički oklop. Procijenjuje se da ovaj oklop može izdržati udar projektila kalibra 30 mm, a službeno je objavljeno da CV90 može izdržati pogodak 14,5 mm teške strojnice u bilo koji dio vozila. Povećana je zaštita od protuoklopnih mina, pa je tako prednji donji dio tijela dodatno zaštićen. Veću vjerojatnost preživljavanja i teže zapažanje na bojištu omogućuje mu niski profil, kompaktne dimenzije, minimalni radarski i infracrveni odraz, te niska razina buke.

U ožujku ove godine estonsko središte za vojne investicije (RKIK) izvjestilo je o namjeri kupnje nove generacije dalekometnih protutenkovskih sustava njemačke tvrtke EuroSpike GmbH. Planira se sklopiti okvirni ugovor o kupnji toga oružja s rokom isporuke od 7 godina, a čitav posao vrijedio bi 40 milijuna eura.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like