(Video) Fu Cong: Kina neće sudjelovati u američko-ruskim nuklearnim pregovorima

Fu Cong, direktor departmenta za kontrolu naoružanja u kineskom Ministarstvu vanjskih poslova (Department of Arms Control of the Ministry of Foreign Affairs of China), komentirao je u srijedu američki zahtjev da se Kina pridruži američko-ruskim pregovorima o smanjenju strateškog naoružanja. Podsjećamo kako predsjednik SAD-a Donald Trump, kao preduvjet za produljenje  sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (poznatog kao START 3, potpisanog 2010.g. između tadašnjih predsjednika Obame i Medvedeva,  i prestaje važiti u veljači 2021.g. ) traži da u pregovorima oko njega sudjeluje i Peking, dok se Moskva zauzima za njegovo produljenje bez ikakvih preduvjeta. Međutim, Kina je ta koja po tom pitanju ima posljednju riječ, a kako se čini, takvo nešto joj ne pada na pamet. Barem ako je suditi prema današnjim riječima Fu Conga, izrečenim na konferenciji za medije u kineskom glavnom gradu Pekingu.

Kineski diplomatski službenik izjavio je kako je nuklearni potencijal SAD-a značajno veći od kineskog i da Washington namjerava još više povećati taj razmak. Pritom je usporedio brojeve, kazavši slijedeće: „Nuklearni arsenal SAD-a iznosi oko 5800-6000 bojevih glava, što je 20 puta više od veličine kineskog nuklearnog arsenala. Ti su podaci objavljeni u poznatim međunarodnim analitičkim institucijama.“ Naglasio je kako Sjedinjene Države o tome jako dobro znaju, i dodao slijedeće: „SAD namjeravaju investirati 500 milijardi dolara u slijedećih 10 godina i 1,2 trilijuna dolara u slijedećih 30 godina. Moliti Kinu za sudjelovanje u tzv. trojnim pregovorima, nije ništa drugo, nego prijedlog da sebi  razvežete ruke za polučenje vojne dominacije.“ Kazao je kako će se Kina priključiti trostranim pregovorima samo pod uvjetom da SAD i Rusija smanje svoj nuklearni potencijal na razinu kineskog.

Također je dodao kako Rusija s razumjevanjem gleda na ovaj kineski stav i da nije zahtjevala od Kine priključenje spomenutom nuklearnom sporazumu.

Pritom je kazao kako odbacivanje Kine da sudjeluje u spomenutim pregovorima ne znači i njezin izlazak iz međunarodnog procesa nuklearnog razoružanja.

Fu Cong je izjavio kako Kina mora modernizirati i jačati svoj vojni potencijal kako bi se zaštitila od strateških ugroza od strane SAD-a s „obzirom na ogromnu razliku između nuklearnog potencijala“. „Mi ne razmišljamo samo o tome da SAD jačaju svoj nuklearni potencijal, već i o tome, da oni razvijaju i razmještaju svoje sustave proturaketne obrane blizu Kine i razvijaju oružja u svemiru… Oni su jasno dali do znanja kako planiraju razmjestiti rakete srednjeg dometa kopnenog baziranja na pragu Kine“, kazao je Cong novinarima.

Kina postojano održava kontakte i konzultacije s Rusijom po strateškim pitanjima na najvišoj diplomatskoj razini, i to je od primarne važnosti, kazao je Cong. Pritom razgovaraju i o iranskom nuklearnom problemu, što je sve skupa „znak visoke razine strateškog partnerstva između dviju država“.

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like