(Video) Gužva na Baltiku i oko Krima: NATO brodovi, ruski lovci, presretači, dronovi, …

Foto: globalsecurity.org

Nastavlja se pokazivanje mišića između NATO snaga i ruske vojske na prostoru Sjeverne i Istočne Europe, kao i iracionalno dokazivanje jednih drugima kako pozorno prate sve njihove pokrete i da su uvijek spremni na reakciju i protuodgovore na provokacije koje stižu sa suprotne strane. Naravno, u tim i takvim situacijama samo je pitanje vremena kada će doći i do nekog ozbiljnijeg incidenta.

Slika 1: baltička regija

Danas ćemo izvijestiti o izjavi belgijske vojske koja navodi kako su njihovi lovački zrakoplovi F-16 nad Baltičkim morem presreli ruske lovačke zrakoplove Su-24, Su-27 i Su-30SM u vrijeme njihovog preleta nad američkim razaračem USS Donald Cook (DDG-75), o čemu je 21. travnja objavila i video kojeg možete vidjeti na linku ispod teksta.

Prema navodima savezničkog zapovjedništva, USS Donald Cook, koji je u sastavu američke 6. flote, prošlog je tjedna obavljao zadaće nasuprot obala Litve, a video je snimljen iz pilotske kabine uz pomoću sustava detekcije Joint Helmet Mounted Cueing System.





Slika 2: USS Donald Cook

Inače, Rusija je osjetljiva na vojne pokrete NATO saveza u zoni Baltičkog mora, poglavito ukoliko se odvijaju u blizini njezine enklave Kalinjingrad, smještene između Litve i Poljske. S druge strane ta je enkalva također sigurnosno „zanimljiva“ NATO savezu s obzirom kako su u njoj stacionirane snažne ruske raketne i proturaketne snage, kao i brodovi ruske Baltičke flote. Ruski raketni sustavi, prije svega moćni „Iskander-M“ koji mogu nositi i nuklearne bojeve glave, imaju domet (službeno do 500 kilometara ali, prema pojedinim izvorima i ovisno o tome koju raketu ti sustavi koriste, taj se domet množi x5) dostatan za doseg svih ključnih europskih vojnih i industrijskih postrojenja kao i velikih gradova, te ih NATO tretira kao stvarnu opasnost i najveću prijetnju po sigurnost europskih saveznika uopće u slučaju oružanog sukoba s Rusijom (pogledaj video ispod teksta).





Slika 3: 9K720 Iskander

S druge strane američki vojni brodovi, između ostalih i spomenuti USS Donald Cook česti su gosti i u akvatoriju Crnog mora, poglavito nakon ukrajinske krize pokrenute 2014. godine.

Slika 4: crnomorska regija i istočno sredozemlje

Prema ruskim vojnim izvorima, istodobno kad je USS Donald Cook obavljao spomenute zadaće  u Baltičkom moru, u Crno more uplovio je američki razarač USS Porter (DDG-78), koji se od 13. do 20. travnja nalazio nedaleko od poluotoka Krim. Prema podacima servisa PlaneRadar, kretao se 160-180 kilometara od Krimskog mosta koji povezuje istoimeni poluotok s ruskim kopnom. Zajedno s tim brodom bili su angažirani i američki protupodmornički zrakoplov P-8A Poseidon, obavještajni zrakoplov RC-135 i višenamjenska bespilotna letjelica (dron) MQ-9.

Naravno i ove američke vojne aktivnosti nisu prošle bez ruske vojne pratnje: za njihov nadzor bili su pokrenuti brodovi i zrakoplovi pomorskog zrakoplovstva Crnomorske flote.

Ovakve vojne „igre“ u svojoj biti ne mogu donijeti ništa dobro. Osim što ne mogu utjecati na promjenu vanjskopolitičkog smijera jedne ili druge strane (to se ne radi javnom demonstracijom vojne snage), one, poglavito ukoliko se odvijaju u blizini graničnih prostora suparničkih zemalja, uvijek mogu ili greškom ili namjerom dovesti do incidentnih situacija koje onda mogu eskalirati u još opasnije incidente i dovesti do stvarne političke i sigurnosne krize nakon kojih se mora ili postići određeni dogovor ili dolazi do neizbježnog rata. A kakav se dogovor  uopće može postići u uvjetima dijametralono suprostavljenih stavova po svim ključnim međunarodnim problemima i krizama, zaključite sami.

Komentari

komentar

You may also like