(Video) Hamenei Assadu: tampon zona na sjevero-istoku Sirije je američka urota

Iranski vrhovni vođa ajatolah Sajed Ali Huseini Hamenei, u ponedjeljak, 25. veljače, u Teheranu se sastao sa sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom i tom prilikom „urotom Amerike“ nazvao prijedlog o uspostavi tampon zone na sjevero-istoku Sirije.

Podsjećamo: u četvrtak, 22. veljače, američki predsjednik Donald Trump objavio je kako će SAD ostaviti 200-tinjak svojih vojnika na sjevero-istoku Sirije. To je izjavio nakon telefonskog razgovora s turskim predsjednikom Erdoganom, u kojem su dvojica državnika  razgovarali o uspostavi zone sigurnosti na sirjsko-turskoj granici – istočno od Eufrata. I dok Turska traži povlačenje američkih vojnika i razoružanje kurdskih postrojbi koje smatra terorističkim organizacijama, Kurdi traže njihov ostanak i potporu zrakoplovstva međunarodne koalicije, kao jamstvo svoje sigurnosti – prije svega od napada turskih snaga. Naime, Ankara je proteklih mjeseci u više navrata otovreno najavljivala svoju skoru vojnu intervenciju na sjeveru Sirije, upozoravajući kako su svi planovi i pripreme za nju već izvršeni i da se još samo čeka zapovjed vrhovnog zapovjednika i čelnika zemlje.

Ajaolah Hamenei izjavio je slijedeće: „Pitanje tampon zone, koju Amerikanci žele uspostaviti u Siriji – dio je opasnih urota, koje smo mi kategorički odbacivali i s kojima smo se odlučno borili.“ (info: Press TV)

Jučerašnji posjet sirijskog predsjednika Assada Iranu, prvi je još od 2011.g. i početka sirijskog građanskog rata. Od tada pa do jučer Assad je u inozemstvo putovao isključivo u Rusiju – svom glavnom vojnom savezniku, koji je i prelomio tijek sirijskog rata u vrijeme kada je u ljeto 2015.g. Assadovoj vojsci od strane svih svjetskih vojnih analitičara davano svega mjesec-dva do potpunog poraza i zauzimanja Damaska od strane pripadnika „Islamske države“ i drugih radikalnih islamističkih skupina. Iranski su mediji objavili riječi svog duhovnog vođe, koji je Assada „pozdravio kako heroja, koji je uspio ojačati savez između Irana, Sirije i „Hezbollaha“.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like