(Video) Huawei predstavlja nove tehnologije, s vlastitim OS Harmony

Američko-kineski trgovinski rat, u kojemu je s američka strane na udaru ponajviše kineski visokotehnološki, IT-sektor, a u sklopu njega, najjače, kineska globalna kompanija Huawei, primorao je kineske tvrtke na iznalaženje vlastitih rješenja, koja će omogućiti kompenzaciju šteta nastalih raskidom poslovnih odnosa s američkim IT sektorom, što je neposredna posljedica ne njihove volje (američkih kompanija), već isključivo volje američke administracije. Trumpova administracija, zapravo, utjelovljuje novu američku strategiju prema Kini, koja će u ovom ili onom obliku biti nastavljena – neovisno o tome, tko nakon idućih američkih predsjedničkih izbora bude sjedio u Bijeloj kući.

Jedan od snažnijih odgovora i prilagodbi kineskih visokotehnoloških tvrtki novonastalom stanju stigao je upravo od Huaweija, a predstavljen je na najnovijoj Šangajskoj godišnjoj konferenciji HDC (Huawei Developer Conference 2020) – poveznicu o istom možete vidjeti ispod teksta.

Huawei je predstavio drugu verziju operativnog sustava (OS) vlastite razrade – Harmony OS. Već će danas biti dostupna tzv beta-verzija za nove operacije. Trenutačno OS podržava samo smart-satove, automobilsku multimedijsku opremu i „pametne“ televizore. Međutim, do prosinca, kako je obećala kompanija, bit će gotov i obnovljeni SDK, koji će omogućiti razradu operativnog programa i za smartfone. Prema riječima šefa odjela za korisničku elektroniku Huaweija Richard Yu, tvrtka može plasirati na tržište prve smartfone s Harmony OS slijedeće godine.

Na konferenciji su izvijestili i o pokretanju projekta OpenHarmony – on će, identično Android Open Source Project-u, omogućiti korištenje varijanti OS Huawei s otovorenim polazišnim kodom na vlastitim platformama. Za sada je riječ o „pametnim“ „gadgetima“, a ne o kompjutorima ili smartfonima – koji podržavaju samo platforme s operativnom memorijom do 128 MB. Limit obećaju povisiti do 4 GB u travnju 2021, a do listopada iduće godine od njega će i u potpunosti odustati.

OS Harmony, Huawei razrađuje već tri godine, ali je po projekt kritički važnim postao trenutak, kada je 2019. g., zbog američkih sankcija, tvrtka onemogućena da u svojim smartfonima koristi Googleov Android sa servisima. Upravo je to potaknulo Huawei na brzu razradu vlastite alternative – Huawei Mobile Service.





 

Komentari

komentar





You may also like