(Video) Incident na nebu: američki F-15 presreo iranski putnički zrakoplov. Ima ozlijeđenih

Sinoć je američki lovac F-15 nad Sirijom presreo iranski putnički zrakoplov koji je vozio na relaciji Teheran-Bejrut. Incident se dogodio u zoni At-Tanf, u blizini tromeđe između Sirije, Iraka i Jordana, gdje su stacionirane američke vojne snage. Američki se zrakoplov, navodno, opasno približio iranskom, zbog čega je pilot putničkog zrakoplova morao naglo skrenuti, usljed čega je nekoliko putnika ozlijeđeno (o tome je objavljena video snimka). Zrakoplov se prizemljio u Bejrutu, nakon čega se vratio u Teheran.

U Pentagonu su izjavili kako je presretanje izvršeno „profesionalno, u skladu s međunarodnim standardima“. Nakon što je pilot F-15 identificirao putnički zrakoplov, on se udaljio od njega na sigurnu udaljenost, rečeno je u američkom Ministarstvu obrane. Američko središnje zapovjedništvo – CENTCOM (zona odgovornosti Bliski istok) izjavilo je kako je iranski zrakoplov praćen s udaljenosti od 1 kilometar, sukladno međunarodnim propisima.

„Američki lovac F-15, izvršavajući uobičajenu zračnu misiju u zoni djelovanja koalicije u bazi Tanf u Siriji, obavio je danas na veče standardnu zračnu provjeru putničkog zrakoplova Mahan Air na sigurnoj udaljenosti od oko tisuću metara od zrakoplova. To izviđanje provedeno je zbog osiguranja sigurnosti osoblja koalicije u bazi At-Tanf“, rečeno je od strane CENTCOM-a.

Na incident je reagiralo iransko MVP priopćenjem, o tome, kako se utvrđuju svi elementi incidenta, nakon čega će biti poduzete nužne političke i pravne mjere.

Prvotno su se pojavile informacije o tome kako se u spomenutom incidentu moglo raditi o izraelskom vojnom zrakoplovu, a naknadno je iranska RTV IRIB izvijestila kako je riječ o američkom lovcu F-15, a objavila je i video snimku iz samoga putničkog zrakoplova u vrijeme incidenta, kojeg možete pogledati ovdje.

 





 

Komentari

komentar





You may also like