(Video) Incident u pomorskim snagama SAD-a: Kina zbog COVIDa-19 dobiva prednost u Južnokineskom moru

Prošlog tjedna smjenjen je kapetan američkog nosača zrakoplova USS „Theodore Roosevelt“ Brett Crozier nakon objave pisma u kojemu je molio američke pomorske snage da poduzmu „odlučne mjere“ za obuzdavanje epidemije koronavirusa na brodu s 5000 članova posade. Tada je o smjeni kapetana Croziera izvijestio v.d. ministra američkih Pomorskih snaga Thomas B. Modly, kazavši kako je kapetan „učinio pogrešku“, zato što nije poduzeo dovoljne mjere opreza da ne bi došlo do curenja informacija, što je „izazvalo nepotrebnu zabrinutost“.

Podsjećamo kako je koronavirusom u to vrijeme bilo zaraženo već više od 150 članova posade. U svom pismu Crozier je mračno procijenio nastalo stanje na brodu i pozvao nadležne na poduzimanje odlučnih mjera – iskrcaj 4000 članova posade s broda i njihov smještaj u izolaciju. Početkom travnja postalo je poznato kako je mornarima tog nosača zrakoplova omogućen iskrcaj na obalu otoka Guam, u zapadnom dijelu Tihog oceana, i ostajanje u karanteni u trajanju od 14 dana.

Američki vojni analitičari navode kako ovi događaji mogu omogućiti Kini učvršćenje položaja na spornim teritorijima sa svojim susjedima u Južnokineskom moru, koji se tradicionalno oslanjaju na vojnu pomoć SAD-a. O tome govori i Carl Schuster,  umirovljeni kapetan američke flote i bivši direktor za operacije u Združenom obavještajnom središtu Tihooceanskog zapovjedništva američkih pomorskih snaga.

Upravo o tome 7. travnja izvješćuje i CNN, navodeći, kako je Kina obnovila pomorske operacije u Južnokineskom moru, u zonama spornih arhipelaga, temeljem sadašnjih rasprava u američkim pomorskim snagama o mjerama borbe protiv koronavirusa.

Prošloga tjedana na službenom portalu kineske vojske objavljene su snimke o provedbi velikih kineskih vojno-pomorskih vježbi.
 

Komentari

komentar

You may also like