(Video) Indija od Rusije naručila 21 lovački zrakoplov Mig-29

Indija je Rusiji dostavila narudžbu o kupnji 21-og lovačkog zrakoplova Mig-29, izvjestio je ruski medij RIA Novosti, kojemu je tu informaciju prenio izvor iz rskog sustava za vojno-tehničku suradnju.

„Sada se razmatraju uvijeti”, kazao je spomenuti izvor. Odluka New Delhija može biti povezana s nedostatkom zrakoplova te vrste u indijskim zračnim snagama na temelju mogućih problema oko isporuke francuskih zrakoplova „Refale“ i njihove visoke cijene, navodi izvor.

U Federalnoj službi za vojno-tehničku suradnju Rusije odbili su komentirati tu vijest.

Podsjećamo: Moskva je višedesetljetni indijski partner u vojnoj sferi, ne samo po isporukama ruskog (ranije sovjetskog) oružja, već i po pitanju zajedničkih projekata od kojih su neki vrlo veliki i perspektivni. Indijske pomorske snage naoružane su ruskim oružjem u 80%-tnom obujmu, a zračne snage u 70%-tnom. Indijska kopnena vojska gotovo je isključivo opremljena ruskim tenkovima. Zrakoplov Mig-29 lovac je 4. generacije, namjenjen za uništenje svih vrsta zračnih ciljeva u bilo kakvim vremenskim uvjetima. Danas jedan zrakoplov Mig-29 dostiže cijenu od 25 milijuna dolara. Posljednjih godina Sjedinjene Države aktivno povećavaju izvoz svog oružja u Indiju. Međutim, glavni problem kod američkog i europskog suvremenog naoružanja za New Delhi je njegova visoka cijena u odnosu na ono rusko, koje u mnogim parametrima po pitanju kvalitete i operativnih mogućnosti za zapadnim ne zaostaje, a u pojedinim, poglavito u raketnim sustavima, nerjetko i prednjači.

 





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like