(Video) Indija uspješno lansirala moćne rakete MRSAM s dvaju razarača

Foto: The Express Tribune

Indija je izvršila uspješno istodobno testiranje raketa srednjeg dometa MRSAM (Medium Range Surface to Air Missile) s dvaju razarača klase „Calcutta“, potvrđeno je u ponedjeljak, 20. svibnja, u indijskom Ministarstvu obrane. Time su se indijske pomorske snage priključile odabranoj grupi zemalja koje posjeduju navođeno proturaketno oružje srednjeg dometa, a ta mogućnost „značajno će povećati bojnu učinkovitost flote, osiguravajući joj taktičku prednost nad potencijalnim protivnicima“, objavilo je indijsko MO. 

Testiranja su izvršena u zapadnom indijskom priobalnom morskom pojasu, objavio je medij Naval News. Lansiranja s dvaju razarača nadgledali su stručnjaci Indijske oganizacije za obrambena istraživanja i razvoj (Defence Research and Development Organisation-DRDO) u svim fazama leta. Lansiranja su promatrali i stručnjaci izraelske tvrtke Israel Aerospace Industries (IAI), koji su sudjelovali i u njihovom razvoju.

Raketa MRSAM izgrađena je u Laboratoriju spomenutog DRDO, u suradnji s Israel Aerospace Industries (IAI) na bazi izraelskog protuzračnog sustava „Barak 8“, koji je namjenjen za istovremeno zahvaćanje i uništavanje širokog spektra zračnih ugroza, uključno i zrakoplove, krstareće rakete i rakete „zemlja-zemlja“ u rasponu od 360°, na maloj i srednjoj udaljenosti, u bilo kojim meteo-uvjetima.

Serijsku proizvodnju raketa MRSAM osigurava indijska tvrtka Bharat Dynamics Limited, a indijske pomorske snage ih namjeravaju uključiti u sastav naoružanja ne samo razarača klase Calcutta, već i u budućih sedam fregata klase 17A, od kojih je prva porinuta u prosincu 2017. godine.
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like