(Video) Intervju veleposlanice SAD-a: dobit ćemo rat za nastavak embarga Iranu

Sinoć je veleposlanica SAD-a u UN-u Kelly Craft dala intervju za saudijsku panarapsku televiziju „Al Arabiya“, a glavna je tema bila Iran i embargo UN-a na izvoz oružja toj zemlji, koji istječe 18. listopada ove godine i kojega SAD-e žele produljiti, čemu se protive Rusija i Kina.

Craft je izjavila, kako će, ako embargo ne bude produljen, Teheran opskrbiti svoje satelite na Bliskom istoku još većom količinom ofanzivnih oružanih sustava, što će dovesti do dodatne destabilizacije stanja u regiji. Isporuke oružja Iranu ugrozit će sigurnost ne samo američkih saveznika i partnera, već i američke snage u regiji, navodi dalje. Administracija Donalda Trumpa iskoristit će sve što joj je na raspolaganju za produženje ovoga embarga.

„Postoji velika opasnost ne samo za iranski narod, već i za Bliski istok, za čitav svijet, za američke vojnike smještene u čitavoj regiji“, kazala je Kelly Craft.

Prošli je tjedan Vijeće sigurnosti UN-a posredstvom video-konferencije razgovaralo o izvješću glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, u kojemu je, između ostalog, navedeno, kako su krstareće rakete, kojima je prošle godine napadnuta Saudijska Arabija, imale „iransko porijeklo“. Rijad je prošloga tjedna pozvao međunarodnu zajednicu na zauzimanje čvrstog stava oko Irana, da mu produlji oružani embargo i njime se ozbiljnije pozabavi.

Američka diplomatkinja se zapitala slijedeće: „Želimo li se mi 19. listopada probuditi, znajući kako se Iranu prodaje oružje,da bi ga potom mogao predati svojim osobama od povjerenja, kao i izoliranim državama u kojima su terorističke organizacije? Svi jako dobro znaju što će se toga dana dogoditi, i to ne samo Iranci, već i čitavi Bliski istok.“ U ime SAD-a, Craft je obećala „pobjediti u ratu“ u Vijeću sigurnosti UN-a s ciljem produljenja embarga.

Podsjećamo: na nedavno zasjedanju VS UN-a po toj temi, stalni ruski veleposlanik u UN-u Vasily Nebenzya odgovorio je američkom državnom tajniku Mikeu Pompeo kako SAD provode „politiku maksimalnog davljenja“ Irana, „čiji je cilj smjena režima ili stvaranje situacije u kojoj Iran doslovno neće moći disati“. „To je isto, kao i staviti koljeno na grlo (drugoga čovjeka)“, izjavio je ruski diplomat, očito aludirajući na smrtonosni zahvat američkog policajca kojim je usmrtio afroamerikanca Georgea Floyda. Ponovio je stav Moskve kako od produljenja embarga Iranu neće biti ništa. Identičan stav zauzela je i Kina, dok glavne europske države Velika Britanija, Francuska i Njemačka (prve dvije su stalne članice VS) oko ovoga pitanja još nisu zauzele službeni stav. Podsjećamo kako stalne članice VS imaju pravo uvođenja veta na bilo koju rezoluciju tog najvažnijeg međunarodnog političkog tijela.





Jučer smo na našem portalu objavili vijest pojedinih arapskih medija (Defence Arabic) o tome da je Rusija opskrbila Iran novim raketama za njegove protuzračne sustave S-300 (oni, kao obrambeno oružje, ne podliježu spisku naoružanja obuhvaćenog spomenutim UN-ovim embargom) preko Kaspijskog mora. Potvrde ali ni demantija te vijest od strane Moskve ili Teherana jučer nije bilo.

 





Komentari

komentar

You may also like