(Video) Irak namjerava kupiti ruske PZO i PRO sustave S-400

Fotografija preuzeta s portala BasNews

Nakon Kine, Indije i Turske, i Irak namjerava kupiti ruske protuzračne i proturaketne sustave S-400. O namjeri vlade u Bagdadu u srijedu, 15. svibnja, izvijestio je irački veleposlanik u Moskvi Haidar Mansur Hadi.

„Što se tiče S-400 još nema utvrđenog roka, ali nastavlja se kretanje u tome smjeru. Iračka vlada usvojila je odluku kako namjerava kupiti te rakete (raketne sustave S-400, op. GN.)“, izjavio je danas irački diplomat.

Podsjećamo: nakon ruske zračne intervencije u Siriji na poziv vlade u Damasku i dislociranja suvremenih PRO i PZO sustava S-400 u tamošnjim ruskim vojnim bazama Tartus (pomorska baza) i Hmeimim (zračna baza), kao i završene prve isporuke tih sustava Kini, nastala je prava pomama za nabavkom S-400 diljem Bliskog istoka, naravno, kada je riječ o tamošnjim „velikim igračima“. Tako je Ankara prošle godine s Moskvom sklopila ugovor o isporuci sustava S-400, koji bi u Tursku trebali stići već tijekom ljeta ove godine, a u operativno dežurstvo ih se planira uključiti u listopadu. Pregovore o mogućoj kupnji S-400 s Rusijom obavlja i Saudijska Arabija, kao i Egipat, a za njih su vrlo zainteresirani i UAE. Sve se to događa usprkos oštrom protivljenju SAD-a. Međutim, neovisno o tome, Indija je prije nekoliko mjeseci potpisala konačni ugovor o kupnji S-400 vrijedan oko 1,4 milijarde dolara. Poglavito su jaki pritisci Washingtona na Ankaru da obustavi realizaciju tog ugovora, jer je Turska članica NATO saveza, što ta organizacija i Washington smatraju neprihvatljivim, tumačeći svoj stav nekompatibilnošću ruskog S-40O s umreženim zapadnim oružanim sustavima, ali i sigurnosnim razlozima, prema kojima bi Rusija mogla doći do povjerljivih podataka kada te sustave Turska ugradi u svoje oružane snage. Međutim Ankara postojano tvrdi da su S-4OO manjenjeni isključivo za zaštitu njezinog zračnog prostora i da neće biti dio umreženih NATO-ovih sustava u kojima sudjeluje i Turska. Osim toga, Ankara je spremna i na određenu rekonfiguraciju operativnih parametara na dobivenim S-400 prema onim elementima na koje upozorava NATO. Ali Washington takva obrazloženja ne zadovoljavaju, očito, sada već (vjerojatno i odavno) i iz perspektive prestiža tj. ugleda, te je nedavno definitivno upozorio kako će Tursku isključiti iz programa dobivanja zrakoplova 5. generacije F-35, a kojih bi Ankara trebala dobiti oko sto aparata. Osim toga Turska sudjeluje i u programu njihove proizvodnje.

Ali Ankara, očito, prihvaća američki propagandno-psihološki rat. Nakon najnovijih prijetnji toga tipa, turski su mediji prošlog tjedna izvjestili kako počinju tursko-ruski razgovori o mogućnostima nabave najnovijih ruskih zrakoplova 5. generacije Su-57. Upravo je jučer šest tih zrakoplova javno demonstriralo svoje mogućnosti sudjelujući u pratnji Putinovog službenog zrakoplova tijekom njegovog posjeta izvjesnom ruskom zrakoplovnom koncernu uoči sastanka s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom (pogledaj video ispod teksta).

 
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like