(Video) Iran i EU blizu sporazuma o prodaji nafte zaobilazeći američke sankcije

Iran i Europska unija spremni su sklopiti sporazum koji će omogućiti Teheranu izvoz nafte na europsko tržište neovisno o američkim sankcijama, izjavio je 7. svibnja iranski ministar diplomacije Mohammad Javad Zafif.

„U sadašnjim uvjetima Iran je sposoban prodavati svoju naftu, mi možemo zaštititi svoje gospodarstvo. Iran se može oduprijeti američkim sankcijama. Mnoge zemlje izjavile su o svojoj spremnosti za trgovanje s Iranom“, izajvio je iranski ministar. „Iran i EU nalaze se na pragu sporazuma koji će, neovisno o ponovnom uvođenju jednostranih američkih sankcija, omogućiti prodaju iranske nafte i polučenje prihoda od nje“, kazao je Zarif, odgovarajući na pitanje novinara RIA Novosti o tome, kakve je instrumente Teheran osigurao za prodaju svoje nafte.

Podsjećamo: Washington je od 2. svibnja ukinuo privremenu dozvolu za polugodišnji slobodan uvoz iranske nafte za njezinih 8 najvećih svjetskih uvoznica: Kinu, Indiju, Japan, Južnu Koreju, Tajvan, Tursku, Grčku i Italiju. Te su zemlje, prema zamisli američke administracije, u roku od pola godine morale pronaći zamjenu za iransku naftu. Nakon isteka toga roka (2. svibnja) daljnji uvoz iranske nafte i za tvrtke iz tih zemalja (kao, već ranije, i iz ostalih zemalja svijeta) značio bi ulazak na američki sankcijski spisak. Europska unija već nekoliko mjeseci govori o uvođenju vlastitog mehanizma, koji je navodno već spreman, posredstvom kojeg će se moći neometano uvoziti iranska nafta, bez mogućnosti stradavanja njezinih tvrtki od američkih sankcija. Međutim, čini se kako Bruxelles iz političkih razloga i straha od daljnjeg zaoštravanja odnosa sa SAD-om oteže s operacionalizacijom tog mehanizma. Ali nakon ukidanja spomenutih povlastica za 8 svjetskih uvoznica iranske nafte, EU će se nedvojbeno trebati konačno odlučiti što joj je po tom pitanju dalje činiti.

Trenutačno stanje u Perzijskom zaljevu je stabilno, iranski tankeri i dalje neometano prometuju Hormuškim tjesnacom, a Sjedinjene Države još ne počinju ostvarivati svoje prijetnje o zabrani prolaska iranskih tankera s naftom namjenjenom svjetskim tržištima, a time i svođenje iranskog izvoza „crnog zlata“ na nulu. Naime, Iran je u tom slučaju, kao protuodgovor, najavio blokadu Hormuza za sve tankere iz Perzijskog zaljeva (vidi video ispod teksta). Drugim riječima, opće sigurnosno stanje u Perzijskom zaljevu i široj regiji i dalje je vrlo napeto i krajnje neizvjesno, a stječe se dojam kako je dovoljan samo jedan incident da stanje eskalira prema dramatičnom scenariju.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like